Tjuvlyssnat: snacket från Lunarstorm åter till skolgården

Diskussionen om den yngre generationen som har vuxit upp med sociala medier som vardagsmat har varit på agendan länge. Sajter som Lunarstorm och Playahead är stora aktörer där ungdomar lever ut flera timmar av sitt liv. Häromveckan skrev Hanna Duner i E24 att unga nu överger flera av dessa communities som bara för ett år sedan var så heta för att hitta mer nischade och lokala communities. På ett år har Lunarstorms antal unika besökare halverats. Användarna börjar välja olika platser för varje behov och kanske är det så att behovet att leva sitt liv med att kommunicera om vardagligheter och skvaller med vänner likaväl som främlingar på breda sociala nätverk börjar tappa sin mening.

Häromdagen satt jag som vanligt på tunnelbanan, men denna gång med tre tjejer i 15-16 års ålder som sällskap. Snacket gick från ”vet du vad hon har gjort/sagt” osv till att sen övergå till en diskussion om hur de endast umgicks med sina vänner på nätet, att allt om ”vad han eller hon hade gjort/sagt hade de fått veta via vännernas bloggar eller på sociala forum. De uttalade en frustration över all tid de fick lägga ner på lunarstorm och bloggar för att ha koll på sina vänner, fast de egentligen började tröttna. Den vardagliga diskussionen, skvallret som man själv som yngre nappade upp på skolgården verkade för dessa tjejer ha förflyttat sig till de sociala forumen helt och hållet.

Det intressanta var att det hade tappat lusten, de hade själv slutat blogga och försökte få sina vänner att umgås i verkligheten, hitta tillbaka till det allmänna skolgårdssnacket. Kanske är det inte så konstigt då att den yngre generationen sviker de stora sociala sajterna och istället vänder sig till de mer nischade sajterna där de kan få och utbyta information om deras faktiska specialintressen och låta det vardagliga skolgårdssnacket om vem som gör vad med vem åter hamna på just skolgården.

/Marika Björklund

Till toppen