SXSW-rapport: En debutants bekännelser

Jag är SXSW-debutant. Efter moget övervägande åkte vi iväg några från JMW till SXSW i Austin. En gigantiskt kreativ mässa/konferens/happening/festival under knappt två veckor i Texas. Vi deltar på Interactive som fokuserar på ”geek innovation”. Det är tjugonde gången som festivalen arrangeras. Creativity, Innovation och Inspiration är ledorden.

Men det började inte bra. Lite missöden fick inledningen av SXSW att kännas som det kunde startat på ett bättre sätt. Bagaget försvann på vägen mellan New York och Austin. Och hotellet vi skulle bo på var ett av de absolut sämsta jag bott på. Röklukt. Fläckiga lakan. Brännmärken på täckena. Trasiga kontakter. Batesliknade personal. Och väldigt, väldigt ofräscht. Att hotellet dessutom låg mitt ute i ingenstans gjorde inte saken bättre. En hel natts sökande av ett hotellalternativ gav resultat. Tack och lov hittade vi ett hotell som fått återbud på morgonen.

Tyvärr fortsatte den dåliga starten. Efter en god frukost gick vi till de första seminarierna. Vi var ute i god tid. Mer en  halvtimme innan det började. På vägen dit träffade vi några andra svenskar som varit där. De hade inte fått plats – överfullt. Vi gjorde ett försök. Meningslöst. Det var bara att återvända till startpunkten. En dryg halvtimmes promenad i regnet. Men det blev bättre.

SXSW är mycket köande. En timme före Bre Pettis Opening Remarks så är den stora konventionsalen fylld. Kön ringlar sig lång. Över 20 000 personer är registrerade på SXSW, drygt hundrafemtio svenskar. Alla besökarna ville se PayPals grundare Elon Musk, till hans key note  var kön extremt lång en timme för talet. Omöjligt att komma in. Samma sak gällde Al Gores föreläsning. Därför måste man vara i god tid till de populäraste seminarierna. Ibland kommer man inte in, men oftast finns det något alternativ.

Tid är viktigt här på SXSW. Därför bör man när man planerar och bokar sitt besök här tänka på att det är nödvändigt att bo i närheten av Convention Centre. Annars riskerar man tillbringa allt för mycket tid på väg istället för att inspireras, dela kunskap och knyta kontakter.

Till toppen