FRA – nästa våg

Jag är imponerad av det engagemang som FRA-frågan skapat i stora bloggosfären. Jag är glad över den kraft som har frigjorts och den vilja att påverka. Jag är övertygad om att regeringsalliansen och de övriga politiska partierna kommer att ta större hänsyn till bloggosfären i framtiden, nu när den bevisat sin styrka och förmåga. Jag är också övertygad om att många av de tongivande bloggarna i denna fråga kommer att finnas med på de politiska partiernas radar i framtiden, vi kommer nog också se att flera partier kommer att försöka etablera och stärka relationerna till dessa.

Men jag tror att bloggosfären, eller snarare FRA-bloggosfären* kan flytta fram sina positioner ytterligare. Förbereda sig för nästa våg i sin opinionsbildning. Lagar kan upphävas och hänvisas till papperskorgen. Slaget om den personliga integriteten är inte förlorat för evigt. Även en regering kan backa framförallt när det snart bara är 27 månader kvar till nästa val. Med mina år i politiken tror jag med säkerhet mig kunna säga att detta är inte är en fråga som man alliansen vill förlora ett val på. Regeringen behöver en nödutgång. I ett mindre uppskruvat tonläge kan de backa.

Nu handlar det om att upprätthålla trycket på beslutsfattarna. Att fortsätta genomlysa frågan, visa på konsekvenserna men också leta efter nödutgångarna. Jag tror också att FRA-bloggosfären kan vinna på att uppträda på de arenor som beslutsfattarna normalt uppträder. Om några veckor är det dags för Almedalsveckan. Det är naturligt att denna fråga förs upp på agendan i de tusentals samtal som kommer att föras där.

Om FRA-bloggosfären lyckas att mobilisera sig för nästa våg och bevisa sin uthållighet så kan det vara en av de största förändringarna av den svenska opinionsbildningskartan i modern tid. Nätverk av bloggare och andra medborgare aktiva på de sociala medierna lyckas påverka ett beslut. Intressant att notera att ingen av de etablerade intresseorganisationerna (undantaget av några politiska ungdomsförbund) engagerat sig i frågan.

 De politiska partierna får nu känna på samma sak som flera företag upplevt. Konsumenterna, läs väljarna, har makten!

Välkommen till framtiden – den är fantastisk!

Björn Mellstrand

* Att sätta ett likamedtecken mellan bloggosfären och FRA-bloggosfären är fel. FRA-frågan engagerar delar av de människor som är aktiva på sociala medier. Att dra alla över en kam är feltänkt. Bloggosfären är precis som samhället i övrigt extremt fragmentiserat. Det finns inte en målgrupp längre. 

Till toppen