Sociala sajter under 2007

 

Summeringar av året som gått duggar tätt i dessa tider. Researcher lovar oss en sammanställning av årslistorna som kommer. Vi har själva bidragit med att traditionsenligt lista årets pr-flippar  och floppar.

Utvecklingen av de sociala medierna är förstås ofta ett centralt tema för kommunikationsbloggare och andra när året ska summeras. Även JMW har försökt återge vad som hände just runt Facebook under året . En annan summering av just Facebooks utveckling ges här  via ett tips från webbstrategen Jeremiah Owyang´s blogg

IDG väljer att samtala med 4 experter (manliga förstås) om hypen runt de sociala medierna. Det hade kunnat bli en intressant artikel men den saknar de riktigt spännande frågorna och lyfter inte alls såsom den hade kunnat göra.

Själv håller jag t.ex. inte med om att Facebook skulle ha tagit vid där Lunarstorm  slutade. För mig hänger de inte ihop alls och de sociala nätverkens frammarsch har självklart inte blivit så stora för att journalisterna upptäckt det.

Sen är integritetsdiskussionen som alltid ska ältas när det gäller de sociala medierna lite tröttsam. Har vi inte avhandlat de frågorna tillräckligt nu? Det finns ju andra mer spännande frågor att lyfta.

En del av de andra perspektiv som saknas i IDG-intervjun pekar Fredrik Wass  i ett kommenterande blogginlägg:

”Vad innebär det för oss människor att våra liv blir medierade och att vår möjlighet att hålla kontakten med andra människor förenklas och accelererar? Vad betyder det för vår syn på oss själva som en del av samhället – det fysiska och det virtuella, och hur förändras demokratiprocessen och det politiska systemet av de nya möjligheterna?”

Exakt!

Vi måste försöka se hela pusselbilden lite oftare. Fundera över vad vi ser och gärna gissa hur bilden kommer att se ut framöver. Vi styr ju utvecklingen till stor grad själva.

De sociala medierna är en viktig, digital, pusselbit till den interaktion som pågått mellan människor i århundraden som det finns massor av spännande dimensioner att fördjupa sig i. Många av dem absolut mer till godo för vår utveckling och förmåga till kommunikation än av ondo.

/Brit

P.S. 
Men det är klart med nya lagförslag om att ip-adresser ska kunna begäras ut etc så är det inte konstigt att fokus läggs på de mer negativa aspekterna av Internet. Vad gäller just detta lagförslag undrar jag vilka tror man att man kommer att komma åt med detta? De riktigt grova brottslingarna kommer ju alltid hitta sätt att säkra sin egen identitet.

Bra och mer djuplodande kommentarer om detta lagförslag finns nu hos Deep.edition.

P.S 2

Kristofer Mencák har hittat en tänkvärd post som han citerar i sitt inlägg idag om sociala medier och marknadsföring . . . och landar själv i resonemangen om just möjligheten till interaktion.

Till toppen