Rapport från Cannes, dag -2

Nu har vi vaskat fram 33 PR-bidrag från hela världen som ”shortlistas” till PR Lions under Cannes Lions. Listan kommer att offentliggöras på måndag förmiddag.

Arbetet med att vaska fram listan har pågått i fyra dagar. Under dessa fyra dagar har vi i juryn under Lord Tim Bells ledning bedömt drygt 430  bidrag.

Det har varit stort och smått. Det har varit smarta, översmarta och infantila bidrag. De har varit bidrag som fått mig att somna. Och bidrag jag önskat jag gjort själv.

Tyvärr tror jag dock att detta, första året med PR i Cannes, inte ger en korrekt bild av hur PR-branschen ser ut runt i världen. Om det är en bild av PR-branschen idag så tror jag att många skulle dela min besvikelse. Kreativiteten lyser i stor utsträckning med sin frånvaro. Och många av jobben som vi har bedömt skulle jag säga är väl genomförda jobb men utan något extra.

Som jag skrev tidigare finns det bidrag som jag önskat att jag själv varit med om. Oftast enkla idéer som växer på alla fronter.

Det som varit mest inspirerande är att få träffa andra kommunikationskonsulter från andra delar av världen. I juryn sitter ledamöter från Argentina, Australien, Tyskland, Singapore, Indien, Frankrike, Rumänien, Storbritannien, USA, Indien, Spanien och Italien. Bland ledamöterna finns ledare för de stora internationella nätverken och så några av oss chefer på lokala, oberoende byråer. Det verkar som att vi alla är överens om att PR-branschen står i ett vägskäl och att våra verktyg blir allt mer betydelsefulla i företagens kommunikation. Och det är också intressant att notera hur digital-PR sprider sig som en löpeld. Idag är det en integrerad del av de flesta framgångsrika PR-kampanjer.

Att få ägna så många dagar åt att bedöma vad som är bra PR är en ynnest. Och det är en fantastisk inspiration och vidareutbildning. Jag är otroligt stolt och glad över att jag fått denna möjlighet. Även om det känns underligt att vara i Cannes under midsommarhelgen. Sill och majstång har aldrig varit mer avlägset. Å andra sidan fick jag en god vietnamesisk middag och det är aldrig fel.

Björn Mellstrand

Till toppen