Jag ska bli hantverkare

Jag ska bli hantverkare

erik_filen

Det är många som vill göra praktik hos oss på JMW vilket vi är väldigt tacksamma för. Jag personligen har förmånen att träffa många hungriga talanger från hela landet och det är tufft att tvingas välja. Under våren gör tre personer praktik hos oss, en av dom är Erik Filén. En Östersundskille som studerar vid Mittuniversitet där han läser på Information & PR-programmet. Det här är Eriks berättelse om att bli hantverkare.

”Jag ska bli hantverkare”

En, för en norrlänning, varm höstdag i Stockholm sitter jag på ett café på Kungsgatan. Tvärs över gatan kommer mitt öde inom ungefär 30 minuter avgöras. Jag gillar framförhållning och är tidig till min praktikintervju med Thomas som jobbar på JMW. Min fäbless för att vara ute i god tid är just idag inte en välsignelse. Jag är nervös, så nervös att den lilla espressokoppen klirrar systematiskt mot det tjocka porslinsfatet så fort jag lägger handen mot den. Jag ångrar mig innerligt att jag denna dag i november gått med på att delta i kampen mot prostatacancer. Inte på sättet du tror, jag har delvis valt att uppmärksamma denna hemska sjukdom genom att odla mustasch. Jag är en aktiv deltagare i fenomenet mustaschkampen.

Intervjun går bra. Min nervositet och dåliga ursäkt till mustasch till trots.

På JMW pratas det ofta om PR som ett hantverk. En konst man efter många år lär sig. Du blir däremot aldrig fullärd eftersom branschen är i konstant förändring.

Pyttsan tänkte jag, en hantverkare är ju en gammal man med härdade händer och fåror i ansiktet. En man som sitter i en dammig träverkstad och snickrar möbler. Jag såg inte en enda person på hela kontoret som stämde överens med bilden den jag fått projicerad av min pappa och min farfar.

Efter att ha blivit matat med tusentals smarta PR-insatser på internet tänkte jag: ”Hur svårt kan det vara att komma på lite bra idéer?” Jag skulle från dag ett göra underverk på JMW och vinna ett par Spinn-priser. Jag förstod med andra ord inte riktigt vad som menades med PR-hantverk. För några underverk och Spinn-priser har hittills inte synts till.

Såhär fem veckor in i praktiken har det börjat gå upp för mig vad hantverket innebär. Om man generaliserar kan man säga att en hantverkare med ögonmått kan sätta upp en hylla på väggen utan att den blir sned. På samma sätt kan en PR-konsult, eller PR-hantverkare som jag vill kalla det, skriva ett pressmeddelande och få det publicerat. Eller komma på idéer som i slutändan får snurr i olika medier. Men det räcker inte med ögonmått för att bli hantverkare, man måste ha verktyg också. I mitt fall får jag verktygen i skolan, de teorier och synsätt jag pluggat in på sena nätter blir min skruvdragare och hammare. Här på JMW får jag spika, skruva och träna mitt ögonmått.

Jag kan varken påstå att jag i nuläget kan skriva ett pressmeddelande och få det publicerat där jag vill ha det, än mindre sätta upp en hylla så att den blir rak. Med det sista i åtanke kanske det är bra att jag siktar på att bli PR-hantverkare snarare än klassisk hantverkare.

Det första Antoni Gaudí byggde var inte La Sagrada Famila. Jag får således stilla min otålighet och inse att Spinn-priser och underverk får vänta lite. Jag måste helt enkelt lära mig hantverket först.

/ Erik Filén

Vill du göra praktik hos oss i höst? Skicka ett mejl till thomas.hansen@jmw.se och märk det med ”Praktik 2015”

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för våra senaste nyheter, spaningar och tips.

Till toppen