Från ansvar till mjölksyrade grönsaker

Deltog idag på en av de årligen återkommande träffarna med Saltå Kvarns smakråd, den här gången genom ett besök på Davidsta gård. Louise Mörner som tog med oss på en rundtur på sin gård. Hennes tankar om hur hon väljer att arbeta med gården uttrycktes så vackert:

”Jag har den här platsen på jorden och den ska jag optimera.”

Ett citat jag tänker bära med mig. Kan lätt appliceras i allt vi gör oavsett om det handlar om lantbruk eller livet som förälder, arbetskamrat, vän, syster, dotter eller människa.

Under rundturen fick vi bland annat träffa de här vackra Simmentalkossorna, många var de och härligt hur de stirrar på besökarna som stör mitt i maten:

kossor

Efter lunch fick vi lära oss att mjölksyra grönsaker, om en månad vet jag resultatet! Här nedan stompas vitkålen tillsammans med salt samt lite kryddor för att vitkålen ska börja vätska sig, sedan startar processen med mjölksyrejäsningen. Lätt att det här blir nya trenden efter surdegen och korvstoppningen!

stompa grönsaker

Recept mjölksyrade grönsaker

Receptet vi fick från Roger, dagligdags verksam på Ytterjärna Restaurang, kommer här:

Ingredienser

Vitkål, 5 kg*

Ca 50 g salt (alltid 1% av vikten)

1 tsk brödkummni

2 st lagerblad

Steg 1:

Rensa och strimla vitkålen fin. Blanda vitkålen med salt och kryddor i en stor bunke eller hink. Stampa kålen med en trästamp tills kålen börjar vattna ur sig. Ta en tallrik och tryck ner kålen. Om kålen då blir täckt av vätska så är den klar. Förslut kärlet.

Steg 2 är mognadsprocessen:

2 dagar i rumstemparatur ca 20-25 grader, kallas för ”kaosfasen”

2 veckor i 15-20 grader (mjölksyrningsfasen)

ca 4 veckor – flera månader 1-7 grader (mogningsfasen)

Roger berätttad att det funkar med rumstemperatur hela vägen (täck gärna över med en handduk så burken står mörkt). Själv har jag den i rumstemperatur de första dagarna och sedan får den stå i mitt skafferi som är lite svalare.

Ska bli spännande att smaka om månad. Så här ser min burk ut:

mjölksyrade grönsaker

*Vitkålen kan bytas ut mot morötter samt riven lök ca 200 g, ca 50 g vitlök och 1 msk senapsfrön. Hela grönsaker mjölksyras med en 2 procentig saltlake.

/Brit Stakston

Det här är inlägg 95 av 100 i bloggutmaningen #blogg100, här kan du läsa vilka andra som deltar. 

Disclaimer: JMW har för några år sedan inspirerat Saltå Kvarn till att börja blogga och använda sociala medier. I övrigt har vi , sedan många år, inga uppdrag.

 

Till toppen