Därför vinner Obama

Nu är det bara några få timmar tills vallokalerna i USA stänger. Om ytterligare några timmar vet vi med största sannolikhet vem som blir USAs nästa president. I nuläget så pekar de flesta opinionsundersökningar på att USAs näste president heter Barack Obama. Allt annat vore en sensation och en katastrof för opinionsundersökningarnas trovärdighet.

Varför vinner Barack Obama?

BUSHTRÖTTHET
Jag tror först och främst att han vinner på grund av Bush. Det amerikanska folket är trötta på sin nuvarande president. Republikanerna har svårt att skaka av sig arvet från den sittande presidenten.

OBAMA SATTE AGENDAN
Tröttnaden på Bush skapade en stark kommunikativ plattform för Barack Obamas förändringsbudskap. När Barack Obama lyckades sätta den gemensamma agendan för valrörelsen tvingade han alla andra kandidater att anpassa sig. Först ut var den demokratiska medtävlaren Hillary Clinton som var tvungen att slå an en annan ton i hennes kampanj – erfarenhet var inte ett argument för en ny president när det amerikanska folket ville ha förändring. McCain följde efter. Och han hade svårt att skapa trovärdighet kring sina förändringsambitioner med sin lååånga erfarenhet från Washington.

THE AMERICAN DREAM
Barack Obama representerar den amerikanska drömmen. Om Barack Obama kan bli USAs president så lever den amerikanska drömmen. Alla kan lyckas i USA. ”Om Obama kan – kan jag”.

FÖRMÅGA ATT ENGAGERA
Barack Obamas karisma engagerade – fick väljargrupper som traditionell oengagerade väljargrupper att bidra, engagera sig och rösta. Detta gjorde han bland annat genom att utnyttja kraften i de sociala medierna. Prognoserna nu på tisdagskvällen tyder att antalet röstande blir rekordhögt.

EN ANNAN IAKTTAGELSE
Presidentkandidaterna har insett att deras målgruppers medievanor har förändrats. Att få täckning i de traditionella nyhetskanalerna och -programmen räcker inte för att påverka och engagera. Istället har man försökt att nå ut andra kanaler och program. Senaste veckorna har det varit en hel del uppmärksamhet om hur presidentkandidaterna har varit med i en rad humorprogram. Vi har redan börjat se den trenden i Sverige – för någon vecka sedan medverkade KD-ledaren Göran Hägglund i SVTs Morgonpasset. I den kommande valrörelsen kommer säkert flera partiledare medverka i alla de större humorprogrammen.

Om den här bloggposten är försvunnen imorgonbitti så hade jag fel. Och vem vill ha fel? Men å andra sidan så kan jag stå där med skammen tillsammans med opinionsundersökningsföretag, politiska bedömare och massor andra experter.

Björn Mellstrand

Till toppen