Bloggar som verktyg för demokrati

Nu kommer detta inlägg lite sent, eftersom vi haft lite problem med sajten. Men, jag spenderade gårdagen på SIME 08 – en riktigt trevlig upplevelse. Alltid väldigt många intressanta människor på plats, och som vanligt på dessa konferenser är det dock både riktigt bra och inte riktigt lika bra inslag. Generellt så brukar sponsrande företags presentationer vara mindre intressanta, kan man nog säga, och så även idag.

Hans Rosling var väl den som drog allra mest applåder, trots att det var teknikstrul och han fick hålla en del av presentationen utan slides. Även om jag sett presentationen från TED tidigare, så var det läckert att se honom live. Har du inte sett den förut så kan du se den här nedan (alternativt hos TED). Det har inte så mycket med PR, kommunikation eller sociala medier att göra, men den är helt fantastisk!

Något som återkom flera gånger under dagen var bloggar såklart. Jag var bland annat på Blogger Meetup under en stund på eftermiddagen, med Technoratis grundare David Sifry Creative Commons vd, Joi Ito och Kris Hoet från Microsoft, modererat av Thomas Crampton. Ett par korta utdrag av vad de sa att bloggande handlar om.

”Democratization of personal expression”

– David Sifry

”Expressing yourself – warts and all”

– David Sifry

”In some countries blogging is the only voice of the free press”

– Joi Ito

De är väldigt inne på det Brit har pratat om väldigt mycket också, exempelvis här. Det är en fråga om demokrati – alla (nåja, många i alla fall) får en chans att göra sin röst hörd. Alla har en chans att få folk att lyssna. Alla har en chans att påverka. Men med det får alla också ett ökat ansvar. Med tanke på citatet från Ito är det intressant att tänka sig att ju mer styrd pressen är i ett land, desto viktigare blir bloggarna som kanal för ”sanningen” och som verktyg i demokratiseringsprocessen.

/Kristofer Mencák

Till toppen