Bloggande budgetförhandlare


Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet idag ska miljöpartiets budgetförhandlare Yvonne Ruwaida blogga under de stundande budgetförhandlingarna med regeringen. Enligt tidningen ska bloggen innehålla personliga reflektioner, funderingar och idéer. Ruwaida berättar dock för morgontidningen att hon inte tänker att förhandla via bloggen.

Ett intressant intiativ. Att vi medborgare får möjlighet att följa budgetförhandlingarna direkt ”från hästens mun” kommer att bli intressant. Men hur mycket kommer miljöpartiriksdagsledamoten att avslöja? Kommer hon att blogga under de kritiska lägena av förhandlingarna?

En ökad transparens är bra. Yvonnes blogg kommer säkert att få efterföljare bland de övriga partierna i regeringsunderlaget. Det är bara en fråga om tid innan finansminister Nuder börjar blogga.

Men är de bloggande förhandlarna beredda på reaktionerna. Hur mycket av förhandlingarna vill man ska komma ut i dagens ljus? Under en förhandling kan ju partierna inta för väljarna oväntade positioner.

En annan intressant frågeställning är hur bloggande budgetförhandlare kommer att påverka den politiska journalistiken, som varit beroende av sina goda kontakter. Nu kanske tipsen hamnar på på bloggen först av allt och de politiska journalisterna får rapportera om uppgifter från en blogg. Eller fortsätter det som vanligt. Journalisterna får de verkligt heta frågorna och bloggen blir ett forum för frågor som aldrig annars skulle rapporterats om.

BjM

Till toppen