Dags för partierna att ta nätet på allvar, del 2

Var tvungen att utveckla mina reflektioner från imorse – Dags för partierna att ta nätet på allvar, del 1.

Snart är det 24 timmar sedan vallokalerna stängde och Piratpartiet ritade om den politiska kartan. Många valanalyser och politiska analytiker pekar på att Europaparlamentetsvalen brukar erbjuda skrällar. Det är i och för sig sant. Men vad som är intressant är att denna gång kommer skrällen från den unga generationen. En generation som där det politiska intresset sjunkit under de senaste åren. Röstskolkandet har stigit. Piratpartiet lyckades mobilisera de unga:

  1. Genom att driva frågor som engagerade dem (läs personlig integritet aka FRA, Ipred eller fildelning)
  2. Genom att vara närvarande och deltagande på de plattform unga finns
  3. Genom att erbjuda dem ett sätt att engagera sig som var anpassat till deras villkor
  4. Genom att utnyttja de möjligheter som de sociala medierna erbjuder
  5. Genom att knyta till sig delar av tongivande inom ”Internetetablisemanget”

Piratpartiets betydelse för dessa unga väljare som fick vara med om att deras röst verkligen betydde något kommer långsiktigt att ha en stor betydelse för hela det demokratiska systemet. Även om Piratpartiet kanske bara är en fluga så kommer väljarna som upplevde framgången komma ihåg att deras röst hade betydelse och ett värde.

För de traditionella politiska partierna är Internet en ovan miljö. De är vana med valaffischering, flygbladsutdelning, partiledardebatter, valstugor och torgmöten. Megafonen är det viktigaste verktyget.  De sociala medierna kanske kan liknas vid en valstuga. Men liknelsen haltar eftersom efter ett besök i en valstuga är glömt när väljaren lämnar valstugan (om man hårddrar det). Medans en diskussion i de sociala medierna är sökbart och andra kan ta del av diskussionen långt efter den har ägt rum. Dialogen är de sociala mediernas styrka.

Jag ska inte uttala mig om hur ofta dialogen med Piratpartiet har lett till effekt. Jag har ingen koll på hur vilket inflytande medlemmarna har över nomineringarna av kandidater. Jag har ingen aning om hur de fastställer partiprogrammet. Det spelar liksom ingen roll i nuläget. Men i framtiden. Piratpartiet största utmaning ligger kanske här – att leva upp till de höga förväntningarna om inflytande. Om de lyckas så kommer de att tjäna som modell för de flesta partier som söker nya vägar för att attrahera väljare och sympatisörer. Inte bara svenska partier kommer att inspireras utan politiska partier från alla världens hörn.

De sociala medierna är fantastiska – de utmanar och vitaliserar de flesta gamla sanningar och strukturer.

Björn Mellstrand
PS
Jag röstade inte på Piratpartiet. Jag röstade på det parti som jag tillhört sedan jag var tolv år. Och det känns fortfarande bra.
DS

Till toppen