BEFRIAD ZON: Dagens Medias digitala fotspår

Video thumbnail. Click to play.
Klicka här för att starta filmen

I veckan har Niclas Strandh aka Deepedition och Rolf van den Brink, chefredaktör på Dagens Media hamnat i konflikt. Niclas Strandh berättade stolt i sin blogg om att han var med som expert i deras senaste nummer och illustrerade detta med bilden på uppslaget där han var med.

Rolf skrev ett första mail och påpekade att det inte var ok. Niclas tog bort länken till pdf:en men lät bilden ligga kvar, den var liten och omöjlig att läsa i postningen. Men klickade man på bilden så hämtades den från Flickr och ansågs då vara fullt läsbar av Dagens Media och då blir det ett upphovsrättsligt intrång, när tidningens text publiceras på det sättet utan tillstånd.

Rolf gör sedan ett inlägg på Dagens Medias blogg Köksveckan med rubriken ”Deepcorruption” och berättar att DM kommer att skicka en faktura på 20 000 kronor. Deepedition tar då direkt bort bilden. Senare under kvällen kommenterar Rolf igen, i Deepeditions postning om att han tagit bort bilden, att han principiellt har rätt att fakturera.

Nu följer en ännu starkare våg av bloggreaktioner. De 20 000 kr hade nog kunnat skakas fram samma kväll, från Deepeditions läsare och kollegor i bloggosfären som ville stötta. Konflikten var ett faktum, stora delar av sociala medier-Sverige i bråk med Dagens Media. Och det samma vecka som Dagens Media haft en sån bra, djuplodande temaspecial om just sociala medier…

Det eskalerade till rena boxningsmatchen. Rolf i ena hörnet. Bloggosfären i andra hörnet. Deepedition själv höll sig undan efter att ha tagit bort postningen.

I det läget är det så lätt att fortsätta måla in varandra i hörn och tvinga varadra att leva upp till de förväntade bilder man skapat av varandra. Det vill säga att verkligen skicka en faktura och bli hårdare och hårdare mot varandra.

Men så vänder alltihop genom att båda vågar kliva ur sin positioner och mötas. Och det på en av de verkligt spännande nya plattformarna inom de sociala medierna…

Rolf ställde upp på samtal om det som hänt via Bambuser. På en timme fixade Björn Falkevik inspelningen där Rolf berättade om varför han agerat som han gjort. Här erkänner Rolf att han kanske uttryckt sig onödigt hårt, men att han ansett att det var viktigt att sätta ner foten och…att Dagens Media inte kommer att skicka någon faktura nu när bilden är borttagen.

Bambuser-inspelningen skedde i realtid och sändes strömmande via Björns mobiltelefonkamera med koppling till den chat som fanns på Bambuser-sajten där de som tittade kunde ställa frågor. OBS! Ha tålamod med ljudet och bildkvalitet, det här är ju på beta test nivå. Det ger dock en bra bild av vilken revolution det här kan innebära med det rörliga allt mer centralt i de sociala medierna, med möjligheten till videobloggande och hyperlokala nyheter mm.

I den aktuella sändningen deltog ett 20-tal tittare och ställde frågor, filmen arkiveras förstås och kan ses av andra och är nu en del av de digitala fotspåren runt den här storyn.

Deepedition reflekterar här över vad som hände och Dagens Media kommenterar dels här och här i sin blogg Köksveckan.

Summerat ser jag att detta hände under de två senaste dagarna:

Att bloggosfären definitivt finns som en trygg famn och kan stötta när det hettar till.

Men att det i skarpa lägen gäller att inte dras med. Att våga stanna upp och se om det finns alternativa handlingsvägar. Våga bryta invanda tankemönster och synsätt på varandra.

At the end of they day, är vi alla människor. Vi reagerar väl alla, oavsett utgångspunkt, med reptilhjärnans snabbhet ibland och utgår från egna referensramar, rådande regler, lagstiftning, tidigare erfarenheter, värderingar och åsikter. Det är ju också ett sätt att i vardagen hantera en oerhört komplex värld. Men vi lever ju i en föränderlig tid. Vi passerar gränser varje dag. Vi måste stöta, blöta och vara flexibla och framför allt våga göra förändringar längs resans gång, ”inflight corrections” är ett bra uttryck för det.

Brytningstiden inom kommunikationsområdet är ett faktum och händelsen denan vecka påminner oss igen om att det är vi människor som styr och utformar hur det ska bli. Några steg i rätt riktning tar vi varje dag.

/Brit Stakston

P.S. Och sen fick vi förstås se hur Bambuser kan fungera som påverkansmedel och möjlighet att snabbt kommentera skeenden, oj oj det här var bara början … kommunikation 2.0 eller hur Björn Falkevik?

Till toppen