BEFRIAD ZON: Att två plus två kan bli fem är fantastiskt!
”På Wikipedia kan två plus två bli fem.”
citat av Andrew Keen om Wikipedia som återges i DN idag i en artikel med rubriken ”Ensam är svag”. Småler när jag läser det citatet. Minns när jag slet med matematiken i skolan. Förtvivlat försökte jag förstå när och hur vi alla människor enats om att två plus två blir fyra. Ville veta när överenskommelsen skett att det var sanningen. Hur alla människor över hela jorden enats om det när två plus två egentligen borde kunna bli precis vad som helst – bara vi enas om det….
Keens mardröm är enligt mig mer en öppning, en möjlighet till nya vägar, nya tankesätt och har så varit i hela livet. Inget är satt i sten för mig. Allt är möjligt att omdefiniera. För mig har det varit ett viktigt sätt för att överleva och utvecklas i livet.
Artikeln i DN handlar alltså om ”crowdsourcing” ett begrepp myntat av Jeff Howe från Wired och DN skriver i den tillhörande faktarutan:
”en odefinierad grupp männniskor utför en uppgift (med hjälp av ny teknik)”
Vi människor bygger gemensamt på nätet. Klassiska exempel på sajter där det sker är förstås nämnda Wikipedia men också YouTube och Flickr. Sajter där användarna gemensamt bygger innehåll, kommenterar och taggar (gör de sökbart genom nyckelord). Företag som arbetar med koncept som inkluderar crowdsouringperspektiv får finurlig hjälp av användarna/kunderna istället för att göra allt arbete själv.
Fler nya samarbetsformer sker på nätet där man vill använda styrkan i det gemensamma skapandet. Magnus Larsson som skrivit artikeln i DN berättar om att han just nu skapar film tillsammans med bl.a. Kiefer Sutherland i ett projekt ”The 1 second film”. De är nu uppe i 9 842 producenter i 59 länder. Vem som helst är välkommen att producera. Premiär någon gång 2009 – 2010 så ta chansen att bli medproducent!
Intressant är att artikeln har illustrerats av studenter vid Beckmans designhögskola. Titta på det bildspelet. Illustrationerna är inte positiva och jag blir lite förtvivlad och oroad för hur dessa studenter ser på sin samtid. Är det sammanhanget illustrationen skulle förekomma i samt en dålig brief eller varför blev de alla så tekniska, kalla, hotfulla och livlösa?
Människor gemensamt har en kraft. Människan ensam har en kraft. Med teknikens hjälp har vi fått fantastiska verktyg att multiplicera, dela, sprida vår kunskap, våra tankar och våra erfarenheter och tillsammans skapa något gemensamt. Innehållet är ju fortfarande skapat av oss som vackra, varma, och levande människor hur mycket kalla tekniska komponenter det än är inblandat.
Var tog det perspektivet vägen hos studenterna på Beckmans designhögskola?
/Brit Stakston