Är bloggen död?

Vi har se senaste dagarna, via en artikel i Wired, fått lära oss att bloggar är ute. Nu är det microbloggande, flickr och facebook som gäller, tydligen. Och bloggar är dött.

Jag uppfattar det som ganska raljerande och håller mer med Anton när han skriver:

”Självklart är det inte så. Jag tror faktiskt tvärtom. Bloggarna stärks av att det kommer fler typer av social media inom publishing-genren. Vissa budskap passar på en blogg, vissa passar i ett microblogginlägg och vissa passar i en bild på Flickr.”

Brit är också inne på samma linje, när hon skriver att hon:

”…tror som med allt annat att det är kompletterande kommunikationstjänster…allt utifrån behov. Inget ersätter allt annat.”

Förutom att olika tjänster kompletterar varandra så har vi ju också sett att fler och fler av dessa möjliga kommunikationstjänster allt oftare samlas på en och samma plats på nätet – en blogg. Allt fler bloggare samlar alla sina flöden, från microbloggande, flickr, bambuser etc. på sin blogg. Även annan typ av närvaro läggs in, som facebook- och linkedin-profiler. Se t ex Björn Falkevik som exempel. Dessutom postas videor i bloggen, när det passar.

Bloggen är inte ute utan den verkar mer och mer bli en plattform där budskapen i olika kanaler samlas. Det blir mer och mer av ett eget socialt (press-) rum, där besökare har tillgång till allt material på en plats. Sedan fungerar de olika tjänsterna som satelliter av innehåll, där man kan fördjupa sig i de olika formaten. Flera av dem går också att använda för att publicera flöden från andra tjänster, vilket gör att de länkar tillbaka till bloggen t ex.

Så, bloggar fortsätter att spela en viktig roll, i samspel med nyare tjänster, som t ex twitter, jaiku och bambuser, och inte lika nya tjänster, som flickr och youtube.

/Kristofer Mencák

Till toppen