438 dagar och ett år senare – nu är de äntligen fria

Idag är en stor dag för Martin Schibbye och Johan Persson, deras berättelse om sina 438 dagar är äntligen ute och nu är de helt fria! I intervjuer i samband med boksläppet är det tydligt att det är en stark känsla nu när boken och arbetet med att återvända till fängelset under skrivandet är avslutat.

– Jag är nästan en lyckligare och friare människa i dag än när vi landade på Arlanda för ett år sedan. Nu är boken klar, nu har vi gjort journalistik av det vi var med om och det har gett lidandet under de här 438 dagarna en mening, säger Martin Schibbye

Ur webb-tv-intervju med DN.

Det som också märks tydligt i varje intervju är att kampen för pressfrihet och de som sitter kvar i Kalityfängelset fortsätter för Johan och Martin.

– Problematiken i Kality är inte löst bara för att jag och Martin är hemma. Det finns kanske tusentals Johan och Martin-figurer kvar i etiopiska fängelser på grund av en åsikt eller att de har skrivit någonting, påminner Johan Persson.

Citat ur DN

För ett år sedan var de på väg hem från det korta tvådagarsstopp de gjort i Turkiet och på ABF i Stockholm väntade många journalister på deras ankomst för den planderade presskonferensen. Det var en stor dag även för mig, tillsammans med nätverket ”Free Johan and Martin” skötte vi logistiken under denna långa arbetsdag för alla deltagande,. Det handlade om journalister på plats, anhöriga, vänner och andra som engagerat sig samt framför allt handlade det om Johan och Martin.

Det var en mycket omtumlande dag att skapa en bra arbetssituation för alla inblandande, mitt hjärta ropade mest av allt, ”åk hem nu och var med era familjer!” och tårarna brände av glädje i ögonen flera gånger under dagen. Med familjerna på plats i kulisserna som var som bomull runt Johan och Martin i små pauser emellan intervjuerna klarade de att göra precis det de ville göra, trots de omtumlande 438 dagarna de hade bakom sig, de ville ge intervjuer till alla som ville höra deras historia och som engagerat sig för dem under deras år i fångenskap. Från 13.00 till 20.00. Intervju efter intervju.

presskonferensen hjälp

Att de idag medverkar på ett arrangemang av Amnesty för att tala om vad som hänt i Etiopien sedan ett år tillbaka – och det på exakt samma tid och plats som för ett år sedan- sluter cirkeln på så många sätt och vis. De väljer ingen traditionell förlagsfest, de fortsätter att berätta. Jag kommer nog aldrig glömma det ögonblick de klev ut på scenen och mötte alla dessa journalister. Här en suddig bild från min vy vid sidan av scenen på ABF:

kaos

Och där stod de och Martin började tala och sedan besvarade de frågor under en timme innan det var dags för enskilda intervjuer:

Det här blev en av de sista intervjuerna som gjordes, Niklas Svensson hade väntat från 13 och vid 19.30-tiden var det hans tur. Här ser vi Johan skriva under ett upprop för svenske journalisten Dawit Isaak.

niklas

Följ dem digitalt för att prata om boken

Det kommer nog bli mycket intressant att följa dem digitalt, de skriver själva och finns aktivt på Instagram med roliga behind the scenes bilde, eller varför inte diskutera boken på Twitter med Martin Schibbye under taggen #438dagar eller följ dem på Facebook för att se vads som händer. Boken  kan köpas här och där finns också bokens blogg,med en tidslinje, aktuella blogginlägg och snart ett kalendarium över var man kan lyssna på Johan och Martin.

Johan och Martins berättelse för är en kamp för demokrati, pressfrihet och en berättelse om människors godhet och det även i en extremt utsatt situation. Och en fin berättelse om vänskap. En dag som denna kan jag inte låta bli att tänka på Martins avslutningsord för nästan exakt ett år sedan – ropet från en av fångarna när de var på väg ut i frihet från Kality ”Promise! Tell the world what you have seen!”.

/Brit Stakston

Disclaimer: är presskontakt för lanseringen av 438 dagar, det här är mest skrivet utifrån en stor privat stor glädje över deras hemkomst och att de äntligen är fria tillsammans med sina familjer och vänner.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för våra senaste nyheter, spaningar och tips.

Till toppen