Elden slocknar men brinner vidare

OS-facklan i Vancouver har slocknat och världens blickar vänds åt andra håll. Vi är många som snudd på överkonsumerat sport under de senaste två veckorna. Många som kastats mellan hopp och förtvivlan, mellan glädje och besvikelse.

Något som slagit mig är hur de sociala medierna och framförallt Facebook och Twitter spelat avgörande roller i SVT:s rapportering. Min kollega Brit Stakston skrev under inledningen av OS att Twitter blivit mainstream  vilket jag håller med om. Samtidigt har Facebook tagit ett ännu större steg rakt in i folkhemmet. 

Få har missat att SVT Sport hänvisat och uppmuntrat till interaktion på sin fanpage. Över 37 000 människor har blivit fans och många av dom har deltagit i diskussionen. Istället för att använda en blogg valde de en fanpage på Facebook – vilket för mig känns som ett naturligt val i deras fall. En stor del av tittarna finns där och enkelheten att interagera och delta är en stor fördel.

Vi bjuds in till interaktion där vi agerar som oss själva. Om jag kommenterar eller ”gillar” något gör jag det i egenskap av mig själv, som Thomas Hansen. Det gör mig glad.

I en blogg eller i ett forum kan vi gömma oss bakom ett alias. Det kan vi inte i Facebook vilket bidrar till en ökad transparens och öppenhet. Det bjuder in till interaktion och skapar en tydlighet mellan de som deltar. Vi kan känna gemenskap, dela glädje, känna frustration över utebliva medaljer (Tre Kronor!) och förenas i vår passion för sport.

Den olympiska elden har slocknat men diskussionen brinner vidare.

/ Thomas Hansen (Halvnorsk som gläds åt både svenska och norska medaljer. Det var ett bra OS 😉 )

Till toppen