Viralt – Biggest Drawing in the World

Under den sista veckan har det varit mycket buzz kring Erik Nordenankar, avgångselev på Beckmans, och hans slutprojekt – biggestdrawingintheworld.com.

Som avgångselev som skall skaffa jobb har han onekligen lyckats att skapa uppmärksamhet kring sitt projekt.

Ursprungstanken var att göra världens största ”teckning” med hjälp av en GPS som skickas jorden runt, via olika koordinater, för att sedan rita ut dem och på så sätt skapa bilden. Onekligen en intressant tanke. Förhoppningen var att skapa ett imponerande projekt, som skulle få viral spridning. Anledningarna till att det blivit viralt och fått väldigt mycket buzz i media tror jag är att det är en väldigt läcker och imponerande idé. Själva genomförandet är också mycket bra. Och sist men inte minst så ger det upphov till frågan: Är det på riktigt? Går det att göra? Det är också de två kommentarer som är vanligast: ”otroligt läckert” samt ”det måste vara fake”.

Oavsett om ett projekt är på riktigt eller inte så kan det vara intressant att se hur mycket genomslag ett projekt med så pass intressant innehåll får. Från lansering av sajten till den 27 maj har sajten biggestdrawingintheworld.com fått 218 827 besök ifrån 176 olika länder/territorier (Google Analytics).

De olika sajter som Eriks filmer laddats upp till för att få igång spridningen har tillsammans (just nu – det ökar ganska snabbt) genererat ca 275 249 visningar. Ytterligare spridning på andra sajter är inte inräknat. Om man räknar lågt, med ett online-klickpris på 3 kronor så skulle detta vara värt 1 481 628 kronor ifall det hade varit köpta media. Det säger något om utväxlingen på en bra idé och kraften i viral spridning.

Se filmen här:

För att klargöra att projektet är fiktivt och enbart del av hans examensprojekt har Erik nu postat detta på sajten:

28/6

Due to all the discussion going on on the Internet and offline I would like to clarify a few things. This is made as my graduation project in Advertising and Graphic Design at Beckmans College of Design. I think it´s possible to realise the project for real, but due to my extremely limited budget (about 20 000 SEK = 3 370 USD) that was not possible. Therefore, I have realised the idea in a fictional way. So, to be clear:

  • This is fictional work.
  • DHL did not transport the GPS at any time.
  • DHL has kindly allowed me to film parts of their facilities and distribution.
  • This is a personal graduation project.

Also, there has been some discussions if this is a copy of another project – theworldismycanvas.com. That is not the case. This project was already in progress when theworldismycanvas went live.

All the best,

Erik Nordenankar.

Disclaimer: Erik är nästan som en del av min familj och jag bollade idén med honom redan innan film och projekt skapades, eftersom han ville höra om den virala potentialen i den. Jag har också hjälpt till med tips kring att få igång den virala spridningen. Idé, koncept och genomförande är dock helt och hållet Eriks.

Tack till: Jimmy Rodhelind och Joel Nyrén för uppdatering på online-klickpriser.

/Kristofer Mencák

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för våra senaste nyheter, spaningar och tips.

Till toppen