Årets PR-flippar – 2007 det präktiga året!

2007 lider mot sitt slut. Som traditionen bjuder summerar JMW årets PR-flippar och floppar. Först ut är flipparna. Och listan känns präktig. Nästan lite tråkig. Har 2007 varit det präktiga året? JMWs subjektiva lista över de största PR-flipparna ser ut så här:

algore

Miljön och klimathotet.
I år igen. Al Gore får Nobels fredspris nästa vecka och FNs klimatkonferens inleds inom kort på Bali. Under hela 2007 har miljön och klimathotet satt agendan. Aldrig tidigare i modern tid har vi diskuterat miljö, koldioxidutsläpp och klimathotet i den omfattningen. I media, på jobbet, på fiken överallt har miljön satt agendan. Klimathotet har också bidragit till att göra tågcharter, vatten du kolsyrar själv och ekomat till tre av årets PR-flippar.

tågcharter

Tågcharter.
När miljön satte agendan blev tågcharter en av de stora PR-flipparna. Att ta tåget till semesterorten i Europa var inte bara trendigt och rätt, det var miljövänligt också. Att åka tåg har gjort en klassresa från billig, bortglömd Interrail till miljömedveten lyx.

Vatten du kolsyrar själv.
Vem kommer inte ihåg sodastreamen från åttiotalet. Den försvann och kom tillbaka. Såg först inte särskilt lovande ut. Vem ville ha en sodastreamer när sockerdebatten rasade som mest. Inte många. Sedan kom miljödebatten och diskussionen om transporterna av flaskvattnet. Oväntat blev vatten du kolsyrar själv en PR-succe. Och sodastreamen går en lysande framtid till mötes.

Ekomat.
Från näbbstövlar till kvalitetsmedveten konsument. Från torra frukter i skymundan i fruktdiskarna till på var mans matbord.

Hämnd.
Hämnd och häcklande IRL och på nätet uppskattas. Det skrivs för mycket i böcker och bloggar om hat. JMW vill se mer av kärlek nästa år. 

face

Sociala medier aka Facebook.
Snacka om Facebookfeber. 2007 var året då de sociala medierna tog en plats i även den äldre (läs över 25 år) generationens medielandskap. Alla medier med självbevarelsedrift skrev om Facebook. Företag oroades över explosionen och stängde av sina medarbetare från de sociala medierna på arbetstid. Över en miljon svenskar finns i dag på Facebook. Snacka om PR-succé. Och med hjälp av Myspace lyckades Robyn ta sig in på den engelska singellistans första plats. Framtiden heter sociala medier om du inte redan visste det.

Anders Borg.
Mannen som står över allt. Och får igenom allt. Han är Sveriges verkliga makthavare.

Iphone.
Lanseringen av Iphone är en succé som sällan skådats. Inte en gång utan två gånger. Alla medier har rapporterat om Apples nya mobiltelefon. Och man vill ha den.

Bubblare
Nej – ett nej är ett nej även för Stureplansprofiler.

Engagemang – till och med E-types hundengagemang räknas . . .och nu vill Berghagen kramas.

Övriga nominerade
Hälsofokus, Christer Fuglesang, Salem El Fakir, Spice Girls, kvinnliga deckarförfattare, Allmoge, Britney Spears, Omega 3, Harry Potter, Google, Radiohead, Foppatoffeln, Fullkornspasta och Virtualisering är andra PR-flippar 2007.

Senare i veckan kommer vi tillbaka med årets floppar

Till toppen