Utveckling ska kännas

Praktikperioden är en viktig del av utbildningen på många program vid landets universitet och högskolor. Vi på JMW har förmånen att få väldigt många praktikansökningar, och har under årens lopp haft en vana att handplocka duktiga studenter. Nyfikenhet, ödmjukhet och ett bra språk är egenskaper som återkommit bland de som slutligen gjort sin praktik hos oss. Martina Fransson, studerande strategisk kommunikation och digitala medier i Lund, gör sin praktik hos oss just nu. Nedan är hennes tankar så här i halvtid.

Utveckling ska kännas

Fem veckor in kan jag sammanfatta min praktik med ett ord. Växtvärk. Jag har växtvärk. Att gå från universitetets akademiska och byråkratiska miljö till en kreativ och nyfiken byrå är omtumlande. De teorier och metoder som nötts in de senaste åren i skolbänken ska plötsligt översättas till praktik och jag känner hur min hjärna svettas i arbetet att börja tänka och resonera i nya banor. Som en kommunikationskonsult.

I föreläsningssalarna pratas det om vår branschs utmaningar i en snabb och föränderlig omvärld. På JMW upplever jag det. Tempot är snabbare, omvärldsbevakningen omfattande och förändringarna konstanta. Med en generös insyn i verksamheten och kollegor som månar om mitt lärande växer både min förståelse och mitt intresse för PR-yrket. Till min förvåning minskar inte frågorna med tiden. Tvärtom. Desto mer jag lär mig, desto mer vill jag veta.

Fast det vore en lögn att säga att det varit lätt. Det är en utmaning att vara ny. Effektiv research förutsätter god förkunskap om branschen för att man ska kunna se de detaljer som i slutändan kan göra hela skillnaden. Det akademiska språket, som äntligen kommer så naturligt, är plötsligt opersonligt och oanvändbart. Förändring och utmaningar gör vardagen lite skakigare och tvivel ligger närmre till hands.

Alternativet att inte söka utmaningar i livet är däremot både tryggt, igenkännande och förutsägbart. Och väldigt, väldigt tråkigt.

För om det är någonting som jag har lärt mig så är det att utveckling ska kännas. De jobbiga känslor som kommer med utmaningar så som nervositet och oro är en förutsättning för utveckling. Ett steg i processen. Så när stressen kommer krypande i takt med att deadline närmar sig tar jag ett steg tillbaka och påminner mig om den kunskap och utveckling som kommer med de nya utmaningarna på praktiken. Att det var därför jag sökte mig till JMW.

Behovet att växa är jag däremot inte ensam om. Konkurrensen om kunderna utmanar ständigt byråerna att tänja sina gränser och söka nya riktningar. Jakten på trender och nyheter är ständigt top-of-mind, om man själv inte lyckats skapa dem. En byrå som fortsätter att leva i det trygga och kända får svårt att väcka kundens intresse. Utveckling är inte att vara nöjd, vare sig det gäller mig eller JMW.

Därför kommer det alltid att vara viktigt att påminna sig om att nerver är en kompass som visar på mod, utveckling och möjligheter, även om det i stunden mest påminner om risk. Så när jag känner växtvärken, när hjärtat slår lite snabbare av både nervositet och nyfikenhet, vet jag att jag är på rätt byrå.

Martina Fransson

 

 

 

 

 

 

 

Martina Fransson

Till toppen