SXSW-rapport: Twitter och TV

Brit Stakston tidigare bloggat om mötet mellan TV och twitter här på jmw.se. På SXSW höll Jenn Deerling från Union Metrics ett seminarium om hur twitter har påverkat vårt TV-tittande. Här kommer en kort sammanfattning av hennes seminarium.

Twitter har idag 200 miljoner aktiva användare som gör cirka 400 miljoner tweets under en dag. 41 % av de som har en platta använder den samtidigt som de tittar på TV och 28 % med en smarttelefon använder den under sitt tittande. Och vi pratar om TV när vi tittar på TV.

Några typer av program får att twittra i större utsträckning än andra. Dramaserier, reality shows och event (melodifestival, sport, Oscarsgalan, etc) får oss att twittra mer än andra. ”Pretty Little Liars” är den serie i USA som får flest att twittra, över 25 miljoner tweets under 2012. När programmet sänds twittras det 35 000 tweets per minut. ”Walking dead” med 12 – 16 miljoner tittare har 10 000 tweets per minut under sändning.

Twittrandet om TV har ökat under det senaste året. Det bästa exemplet är Super Bowl där det ökat från 14 miljoner tweets 2012 till 24 miljoner 2013.

Allt fler TV-serier låter twittrandet påverka innehållet. Jenn nämnde när serien Hawaii Five-0 lät twittrarna bestämma slutet. Det visade sig att Öst- och Västkusten var tudelade. Så därför sände man ett avslut på Östkusten och ett annat på Västkusten. American Idol genomför omröstningar på twitter. Demonproducenten Simon Cowell har bland annat sagt om TV-twittrande ”It’s like having millions producers working with you”.

Andra exempel på hur TV-serier använder sig av twitter. ”Pretty Little Liar” låter karaktärerna twittra under och mellan sändningarna. Livetwittrandet under sändningarna då man fördjupar berättelsen har lett till ett ökat livtittande.

Jenn nämnde ett fenomen som varit känt länge, para social relations. Vilket innebär att vi tror oss känna karaktärer i TV-serier vi följer. Ett beteende som förstärks när karaktärerna twittrar.

Återkommer senare i veckan med en mer utförlig rapport.

/Björn Mellstrand

Till toppen