Svenska ögonblick på Friends Arena om jag fått bestämma.

På våra måndagsmöten här på JMW brukar vi ofta prata om behovet av lägereldar. I det nya medielandskapet där vi idag konsumerar tv på nya alternativa sätt ser vi fortfarande att stora livesändningar engagerar. Stora idrottsevenemang och melodifestivaler är två exempel på detta men även gamla Kalle Anka lockar faktiskt fortfarande miljonpublik år efter år. Dessa lägereldar inger känslan av gemenskap. Händelser vi kan diskutera och återuppleva dagarna efter i samtal med kollegan, grannen på bussen eller med bästa kompisen.

Den i SVT livesända invigningen av nya Nationalarenan, Friends Arena, i Solna var ett ypperligt tillfälle att skapa en sådan lägereld. Ett tillfälle som jag tycker arrangörerna missade.

Kritikerna mot lördagens invigning har redan höjt sina röster. Twitter har rasat, hånat och hashtagat. Jag är också missnöjd. Men jag ska här göra mitt bästa för att vara konstruktiv i min kritik.

Sveriges nya nationalarena är något som berör många av oss. Jag tror att den kommer göra mycket gott för svensk idrott, musik och företagande i många, många år framöver. Och grundtanken på temat Svenska ögonblick för hela invigningen tilltalade mig när jag såg den på en affisch tidigare i höstas. Jag såg temat och hela invigningen som ett tillfälle att visa upp allt som är fantastiskt med landet Sverige. En möjlighet att minnas alla de fantastiska idrottshändelser vi gått igenom tillsammans. En chans att visa hur sporten, och även musiken, kan föra oss samman som nation oavsett bakgrund. Det skulle vara ett arrangemang för oss här i Sverige. Inte en OS -eller Eurovisioninvigning med hela världen som publik. Utan en 1,5h lång stärkande klapp på ryggen i en tid av svarta rubriker, ekonomisk osäkerhet och växande ojämlikhet. En perfekt lägereld för alla att värma sig runt, dela klipp från och prata om med glädje de kommande långa vintermånaderna. Något som skapar stolthet.

Så blev det inte.

All heder åt artisterna som gjorde fina och klanderfria framträdanden under kvällen. Men hemma i soffan så kändes många av låtvalen som lanseringskalas för artisten snarare än minnesvärda hyllningar till Sveriges nya arena och dess framtida besökare. Jag kan inte säga hur det kändes för er som var på plats men hade ni inte hellre hört och sjungit med i Vi e på gång! med Tomas Ledin, dansat i takt med Loreens Euphoria eller sett Agnes tolka När vi gräver guld i USA istället, för att som det nu blev, bara få höra deras senaste singlar? Sen tyckte jag även att de stora svenska idrottsögonblicken i programmet och människorna, publiken, stöttepelarna bakom allt kom bort helt. Synd tycker jag.

Med detta sagt kommer därför här mitt eget körschema för hur jag tycker invigningen skulle ha gått till. Komplett med artister, låtar och lite bildval. Jag har förståelse för att kostnaderna på artisterna kan dra iväg i mitt förslag men min förhoppning är att de lirar utan gage för den goda sakens skull. Det är ju ändå ett stort svensk ögonblick vi ska skapa tillsammans och klippen därifrån kan delas i oändlighet på Facebook och Twitter vilket bygger en ny publik för artisterna i många år framöver.

Svenska Ögonblick

Regi: Samuel Garlöv

Intro: Vi återanvänder samma fina flygfoto från lördagens invigning. Vi upplever den undersköna svenska naturen från ovan med det nya tillägget att vi dyker ner med kameran för att se de ännu vackrare människorna som lever och fyller vårt avlånga land. Vi besöker invånarna i Tensta, Jokkmokk, Simrishamn, Rosengård, Falun, Upplands Väsby, Luleå, Gottsunda, Örgryte, Halmstad och Visby på vägen mot Stockholm och Friends Arena. Över de pampiga stråkarna som ackompanjerar filmsekvensen börjar vi sakta höra referaten från kända svenska idrottsögonblick. Vi dyker ner med kameran in i den fullsatta och nedsläckta arenan i Solna.

På stora bildskärmar projiceras nu några av de största svenska idrottsögonblicken.

Ingen musik.

Bara sportdramatik.

Vi ser Marie Hammarström avgöra bronsmatchen mot Frankrike i fotbolls-VM 2011, vi ser Håkan Mild bredsida fram frisparken till Brolin mot Rumänien i fotbolls-VM 1994, vi ser Mats Sundins fightingface i den osannolika vändingen när Per-Johan Axelsson precis tryckt in 6-5 mot Finland i ishockey-VM 2003, vi håller andan när Carolina Klüft tar sats i sista länghoppsförsöket i tiokampen under OS i Athen 2004, vi ser Björn Borg vinna Wimbledon, Stefan Holm hoppa över ribban mot guld, Zlatan sänker Italien 2004, Hanna Ljungberg gör 1-0 mot Tyskland, handbollsherrarnas oväntade vinst mot Danmark under OS i London 2012 och handbollsdamernas fina EM-silver 2010. Hela kavalkaden avslutas med Lasse Granqvists referat från bragden i Berlin.

Klipp till scenen i mitten. En ensam synthslinga hörs. Bandet på scen lyses sakta upp. Vit laser strålar ut över hela arenan i ett stort rökinferno.

Artist: Europe
Låt: The Final Countdown

En stor digital klocka börjar räkna ner från 1,5h mot själva invigningstalet.

Sedan följer en kavalkad av Sveriges mest folkkära artister. Nya som gamla i spännande låttolkningar och samarbeten.

Artist: Galenskaparna feat. Agnes
Låt: Nu tar vi dom & Ciao ciao Italia

Bildspel på framgångarna för svenska dam -och herrlandslaget i ishockey genom åren.

Artist: Robyn
Låt: Dancing on my own

Artist: Elias och Frans feat. Timbuktku och ett gäng mellanstadiemusikklasser på scen.
Låt: Who’s da man?

Bildspel på den store. Det förtjänar han.

Artist: Adam Tensta, Promoe,  Aleks mfl feat. Friendsbarnkören
Låt: Tystas ner

Artist: Peter Jöback
Låt: Guldet blev till sand

Artist: Helene Sjöholm
Låt: Du måste finnas

Artist: Ulf Lundell
Låt: Öppna landskap

Artist: The Sahara Hotnights & The Hives
Låt: Cheek to Cheek vs Idiot Walk

Artist: Thomas Ledin
Låt: Vi e på gång

Bildspel på svensk ungdomsidrott. Vi lyfter fram framtidens stjärnor.

Artist: Laleh feat. Håkan Hellström
Låt: Oskyldigt blå

Artist: Veronica Maggio
Låt: Jag kommer

Artist: Eva Dahlgren feat. Asha Ali
Låt: Jorden är ett litet rum

Artist: Loreen
Låt: Euphoria

Klockan har nu räknat ner till noll.
Invigningstal av Kronprinsessan Victoria och skolbarn från Solna.

Avslutningslåtarna börjar.

Artist: Rebecca & Fiona feat. E-type
Låt: Campione (Friends Arena remix)

Artist: Glennmark, Eriksson, Strömstedt
Låt: När vi gräver guld i USA.

Här får alla i publiken svenska flaggor att vifta med och knattefotbollslag från hela landet i flaggparad fyller golvytan runt scenen. Det hela avslutas med bombastiskt konfettiregn över hela arenan!

Eftertexter.

Tacka sponsorerna.

Slut.

Klipp till sena Aktuellt.

 

Till toppen