(S)uccé i Malmö?

Ingen kan ha missat att socialdemokraterna har partikongress i Malmö. Alla medier är välfyllda med reportage från den socialdemokratiska maktsamlingen och styrkedemonstrationen. En välplanerad och -regisserad tillställning som ger lite utrymme för överraskningar. Inte ens den frågan om kvotering av föräldraförsäkringens pappamånader, där många initierade bedömare trodde att partistyrelsen skulle få stryk, överraskade.

Hittills ger jag socialdemokraterna betyget godkänt när det gäller mängden uppmärksamhet i media och mediernas bevakning av kongressen. I gårdagens rapport hade KG Bergström två direktinslag från kongressen. I morse hann jag borsta tänderna under den korta Ekosändningens inslag från kongressen, inslaget varade över två minuter.

Även om det finns självkritiska röster inom socialdemokratin som menar att de har varit mindre framgångsrika än tidigare.

Men visst finns det smolkar i bägaren. Vad idrottsminister och vice statsminister visste om de svarta lönerna i Enskede IF påverkar bilden av den socialdemokratiska kongressen. Göran Perssons uteslutande av kvoteringar av pappamånader innan kongressens beslut uppfattas som arrogant och maktfullkomligt.

Det finns också en risk att det blir för mycket av det goda. I den mediala bombmatta som kommer från Malmö försvinner nyanserna och förslagen. Allt blir ”socialdemokratisk kongress” och väldigt lite blir förslag som påverkar den enskilda människan. Socialdemokraternas stora utmaning är nu att ta kongressens beslut ut till väljarna och skapa debatt och opinion för sina ställningstaganden.

Men i Malmö har socialdemokraterna visat att de inte på långa vägar är uträknade. Snarare tvärtom. Kampen om väljarna kommer att bli hård och tuff. Och valet är inte avgjort förrän kl 20.00 den tredje söndagen i september 2006.

BjM

Till toppen