Starbucks Gärdet nästa?

Jag har länge gillat Starbucks. Först för att det var en symbol för att vara utomlands. Man var oftast på väg. Starbucks var spännande och nytt. Idag gillar jag dem främst av andra anledningar. Mest för att de är duktiga på vad de gör. Duktiga på produktutveckling, kommunikation och i sitt varumärkesarbete.

Starbucks är en jätte till företag. 16 000 caféer världen över. Och nu finns de även i lilla Sverige. Kaffetokiga Sverige. Man kan tycka vad man vill om detta monsterföretag. Men jag väntar nyfiket på hur de ska gå vidare med sin lansering efter öppningarna på svenska centralstationer och flygplatser. För Starbucks är inne i en förändringsprocess. De håller på att bli lokala i sitt sätt att kommunicera. Kommunikationen sker främst med hjälp av deras caféer där inredningen har huvudrollen.

Tidigare har det varit så att ett Starbucks sett ungefär likadant ut oavsett om du klivit in i Chang Mai eller Santa Monica för att köpa en kaffe. Men nu ska Starbucks bli lokala. I flera av deras nyöppnade caféer har Starbucks låtit staden, lokalen och kvarteret de ligger i sätta prägeln på materialval och detaljer. I New Orleans är till exempel taklamporna gjorda av gamla blåsinstrument. Och här finns även ett Starbucks i ett gammalt apotek där man låtit de gamla detaljerna vara kvar. I Mexikanska Chapultepec går man en annan väg och låter gröna parker sätta prägeln. Även hållbarhet kommuniceras där Starbucks nu bygger nya, mer mobila, caféer byggda av gamla containrar som ställs ut runt om i USA.

Canal_Street_NO_Store_3
Bild: Starbucks New Orleans (via starbucks.com) 

Att anamma det lokala är så klart inte unikt. Ace Hotel-kedjan och Whole Foods är två exempel som har det inbyggt i sin affärsidé. Men det är en stor förändring som Starbucks ska göra. Allt för att vi som besökare ska känna oss mer hemma. Man vill skapa känslan av fiket på hörnet. Inte en stor internationell kedja. Det blir helt enkelt motsatsen till det jag gillade med Starbucks först. Spännande är det i alla fall att se hur det blir. Kanske tar nästa Starbucks form och färg från gamla ölcaféer på Södermalm, Strindberg på Norrmalm eller kanske funkisen hos mig ute på Gärdet.

Starbucks Chapultepec
Bild: Starbucks i Chapultepec (via starbucks.com)

 

Till toppen