Sweden social web camp – day 2 part 2

Varm sol, vackra klippor, grönt gräs och ljuvliga träd var bakgrunden för många av dagens sessioner på Sweden social web camp, SSWC. Diskussioner i lador, på klipphällar och under vackra ståtliga träd lyfter sinnet rejält. Miljön gjorde det också enkelt att vandra mellan sessionerna. Som vanligt är också snacket emellan passen och under fikastunderna lika viktiga. Tjärö har bubblat av ständiga spännande samtal och diskussioner.

Jag valde att bland annat lyssna på  Simon Sundén som höll en mycket välbesökt session där han gav råd om alla aspekter runt det där med länkkärlek. Simon brinner för det han gör och gör det just med kärlek vilket alltid uppskattas så det var en bra session.

Själv upplever jag just ”länkkärlek” som ett begrepp som jag ibland har svårt för – när det kokar ner till att handla om att strategiskt bara välja ut bloggar att länkar till för det värde de har i spelet om länkekonomin. Ös på med länkar dit det skrivs intressanta relevanta saker om er eller där en bloggare, oavsett status i länkekonomispelet, tycker och tänker om det ni gör brukar vi rekommendera företag.

Ordet ”kärlek” här är också ett exempel på ordval som kan skapa hinder ibland i mötet med människor som redan känner en skepsis inför sociala medier. Att prata ”kärlek” med företag som man vill ska våga ta klivet utanför den walled garden de skapat i sin blogg kan ibland upplevas som smått fånigt och på gränsen till flummigt. Vilket som sagt många av dessa kritiker ibland redan tycker sociala medier är. När ”kärleken” sedan dessutom handlar om en värdering av mottagaren  – genom att det viktiga är att länka till den bloggare som ger mig många inlänkar så tänker jag att kärlek ska inte köpas för länkar… Kärlek ska alltid vara villkorslös : )

Företagens fokus ska ligga i att producera relevant innehåll och interagera med sin omgivning. Det är en stor nog uppgift ibland.

Så jag kommer inte länka till piratpartister för att det ger bra inlänkar : )

Björn Falkevik höll sedan en session om social video som för många, som inte hört eller jobbat med Björn tidigare, var en ren vitamininjektion och extremt praktiskt om video på nätet. Konkret kunskap att ta med sig och applicera direkt vid t.ex. nästa bambusersändning. Tidsramarna var ganska strikta för att alla ska kunna hålla sig till schemat men Björns session under eken syntes hålla på långt över tiden vilket i det här  fallet bara visade på styrkan i att ha en hel ö till sitt förfogande att fortsätta diskussioner på.

Sedan missade jag Walter Näslunds session om sex och sociala medier som jag gärna lyssnat på. Walter är en av branschens klurigaste personer som jag gärna lyssnat på här. Var dock tvungen att hantera min nervositet inför kvällens senare ordduell mot Jocke Jardenberg om för och emot Google i Debate On (mer om mitt nederlag där i en annan post). Synd jag missade Walter, hoppas dock jag får tillfälle att höra mer om och av honom vid ett annat tillfälle.

Under avslutningsmiddagen tackade också Tomas Wennström alla andra som bidragit till att denna helg varit möjlig att genomföra för honom och Kristin Heinonen bland annat Björn Falkevik, Måns Adler och Gitta Wilén.

Efter middagen höll sedan Anders Mildner ett uppskattat tal leverat med ödmjukhet, klokhet och briljans. Det avslutades med välförtjänta stående ovationer. Han pratade om det fantastiska som händer nu med den teknik som finns – hur nätet demokratiserar och förändrar strukturer. Men samtidigt ville Mildner också skicka med oss insikter om att vi faktiskt kan ha fel när vi siar om framtiden också och gav några sådana klassiska exempel. Det tror jag är väldigt viktigt att ha en oerhört ödmjuk inställning till allt men samtidigt se det stora i att vi kan prova en massa spännande saker. Men klart är ju att framtiden hela tiden förändrar sig.

En annan sak Mildner lyfte fram var vikten av att  inse hur extremt flyktigt allting också är. Vad är värt att spara om dryga 60 år av det vi gör idag undrade Mildner och höll upp en dagstidning från 1946 som ingen i hans familj ”vågat göra sig av med”. Vad av allt det som du producerat och lagts ut tror du håller för ett 60-årigt ”sparande” på det sättet? Med de här ödmjuka resonemangen som bas avslutade Mildner sedan med att säga att vi kan förändra världen. Jubel förstås : )

Tomas och Kristin klockan 23 gjorde en ”fulsändning” av What´s Next med fokus på några highlights från helgen. Stående ovationer och massor av värme och kärlek riktad till Kristin och Tomas fick sedan avsluta kvällen i tältet.

Bilder kommer senare.

/Brit Stakston

Till toppen