Retorikskolan del 5


Bild från Woostercollective.

Kiasmen är en stilfigur där man korsställer betydelsen i en ordföljd. Exempelvis John F Kennedys klassiska ”Fråga inte vad ditt land kan göra för dig, fråga vad du kan göra för ditt land”. Kiasmen används ofta inom poesin och var vanlig i den brittiska 1800-tals poesin men politiska tal är ju inte helt befriade heller. Det finns otaliga kombinationer för hur man kan använda kiasmen och den fungerar ofta som en tankeväckare för antingen åhörare eller läsare.

Stilfiguren sätter fingret på kärnan i det retoriska arbetssättet. Att det krävs ett perspektivbyte eller två för att lösa kommunikativa problem. Med det menar jag inte att kiasmen som stilfigur löser alla problem eller endast förtydligar för den som ska läsa eller lyssna. Men den kan användas som metod och på så sätt tvinga till perspektivbyte, som ofta kan vara svårare att göra än att tycka.

Alltså att man använder korsställningen i sitt kreativa idéarbete. Det är ett ypperligt sätt börja i fel ände och använda retorik till något annat än endast presentationsteknik.

/Magnus

Till toppen