Allt vi vill glömma – här är listan: Årets PR-floppar 2013

2013.
Vad var det för år egentligen?
Men en sak är klar. Det finns saker som vi vill glömma. Förtränga. Hänvisa till den mörkaste delen av historiens garderob.
Vi fortsätter på den präktiga vägen.  Även när vi listar flopparna har det kraftig slagsida åt det seriösa.

Svenska skolan

Diskussionen om den allt sämre svenska skolan har pågått i många år nu. Varje sten har vänts och vridits på. Om och om igen. Och många är det som får skulden för den situation vi har idag där kommunaliseringen, friskolereformen, de outbildade lärarna, den försämrade lärarutbildningen, utbildningsreformer, de stora klasserna, de minskade resurserna till stökiga barn, lärarnas ökade administrativa börda, invandringen, lärarnas låga status, oron i klassrummen, segregationen och föräldrar som inte uppfostrar sina barn bildar lager på lager av förklaringar. Ingen skolminister eller parti går fria. I slutet av 2013 utvecklades diskussionen till ett nationellt trauma i och med den senaste Pisa-rapporten. Resultatet visade att svenska 15-åringar tappat mest av alla länder i ämnen som matematik, läsförståelse och naturvetenskap. Den ljusnade framtid är vår.

Alliansen

Man kan nästan tro att de givit upp och bara väntar på rätt ögonblick att kasta in handduken. Mindre än nio månader kvar till valet och Sveriges regering verkat tappat viljan att fortsätta. Trots att Sverige klarat sig relativt bra undan de kyliga konjunkturvindarna som dragit genom övriga Europa lyckas regeringen Reinfeldt och Alliansen inte vinna något på det. Nedåt i opinionssiffrorna. Kom igen Reinfeldt och gänget! Vi vill ha en riktig valrörelse – inte någon halvtrist walk over.

Maramö

Man ska inte slå på den som ligger ned. Men vi kan inte låta bli. Massmedialt spektakel utan politiskt innehåll var vad som sades om Alliansens möte i Maramö.  Är det någon som minns annat än korven som grillades? Grillades förresten? Förkolnades över öppen eld!

Centerpartiets nya idéprogram

Centerpartiet skulle komma ut ur garderoben som ett liberalt parti. Månggifte, avskaffad skolplikt, etc. En partiledare på Thailandssemester kastar sig på nästa flyg tillbaka till hemlandet för att återta ledarskapet. Och vad blev resultatet? Ingenting. Pannkaka. Jo, förresten en partiledare fick kämpa i motvind hela 2013. Men vi tror på dig Annie. ”What goes up must come down”. Och då borde väl motsatsen gälla. ”What goes down must come up”.

Barilla

Guido Barillas uttalande om att homosexuella kan äta annan pasta ifall de inte gillar att Barilla aldrig kommer att ha homosexuella familjer i sin reklam slog tillbaka med full kraft.  I sociala medier spreds snabbt uppmaningar till bojkott av Barilla. Mr. Barillas pudel om att detta inte var vad han i själva verket tyckte övertygade inte många. Ibland är vi rätt långsinta på JMW. Och med tanke på att vi svenskar minskar vår pastakonsumtion borde de vara rädda om alla kunder de har idag.

Göteborg

Göteborg har återigen gett den svenska korruptionen ett ansikte. Tjänstemän och politiker åkte  till Cannes där de drack och shoppa på skattebetalarnas bekostnad.  Oppositionen vädrar nu morgonluft i ”Muteborg” och hoppas peta sossarna från makten efter två decennier.

Sverige

Sverige slog nya rekord i hyckleri när det visade sig att vårt neutrala land visade sig tillhöra spionnätverket  ”The Five Eyes”.  Det har vi gjort sedan 1954 och att samarbetet har trappats upp på senare år genom att svenska FRA nu avlyssnar mobil- och internettrafik för att sedan rapportera till amerikanska NSA. Aftonbladets Lena Mellin konstaterade lakoniskt att ”nu förstår vi varför Carl Bildt reser så mycket”.  Annars handlade debatten mest om varför vi inte är mer upprörda än vad vi är över Edward Snowdens avslöjanden.

PR-kupper och -bluffar

Lite som att kissa i sängen. Först är det varmt. Sedan blir det kallt. Och blött.

Republikanerna

Republikanerna skämde ut sig och USA när de försatte landet i kris i och med att de sa nej till att höja inlåningstaket i oktober. Omvärlden häpnade och den styvnackade principiella hållningen ledde till ras i opinionsmätningarna för republikanerna.

Robur-fonderna

När Roburs vd berättade i Svenska Dagbladet att två av bankens största aktiefonder, Allemansfonden och Kapitalinvest aldrig har varit aktivt förvaltade utan i praktiken varit indexfonder trots de höga avgifterna, gick en chockvåg genom finansvärlden. Nu stäms de av Aktiespararna och även Konsumentombudsmannen undersöker marknadsföringen av fonderna.

Bubblare: Kungahuset, OS i Sotji, Miss Skinny och Marabou Black, Arriva, Candykings börsnotering, Göran Lambertz, Riskkapitaliserna och Mobilbetalningar av kollektivtrafiken.

Även denna lista är sammanställd av Ann-Sofie Halling och Björn Mellstrand.

Till toppen