Pappersbläddrande och lägereldstittande

Ägnar ett  kortare inlägg* åt den lycka jag känner över den inspiration som inte bara människor ger mig dagligen i möten eller via sociala medier utan även den kunskapskälla alla traditionella former självklart är. TV och tidningar. Böckerna de får ett eget inlägg framöver.

Lägereldstittandet en realitet

Minns så väl åren då mina medieföreläsningar hade slides om att lägereldstittandet försvunnit till förmån för tv-tittandet on-demand. Men snart svängde det hela och det blev uppenbart att sociala medier verkligen skulle innebära ett nytt lägereldstittande. Melodifestivalen har här visat vägen i Sverige från experimentet med text-tv-tweets till det numer etablerade fenomenet med #melfest. Personligen är det #granskning under Uppdrag Granskning som är min favorit vad gäller lägereldstittande via twitter.

Morgonbläddrandet inspirerar

Prenumererar på DI, SvD, DN och Computer Sweden och den där stunden på morgonen när jag skummar igenom nyheterna är en av dagens mest bubblande kreativa stunder. Genom att bläddra igenom tidningarna och inte bara läsa via någon form av skärm gör att jag blir uppmärksam på annat än det jag förväntas spana efter på grund av mitt arbete eller sånt jag fastnar för eftersom det tillhör mina vanliga intresseområden.

På nätet hittar jag det jag söker efter. Bläddrandet i tidningar eller böcker tar mig igenom andra lager av medvetande och kunskap. Där bilder, rubriker eller formatet locka mig att läsa vidare trots att jag inte ens visste att jag skulle bli intresserad. Och dessutom. Jag samlar på pappersklipp. Smarta saker jag annars skulle tappa bort river jag ur. Saker jag klurat på som jag få några nya perspektiv på. Helt nya idéer. Spännande personer att ta kontakt med. Nya uppslag för uppdragsgivare. Läggs i en tidskriftssamlare som töms vartefter texterna skrivits, idéer tagits vidare, artikelförfattaren eller de intervjuade kontaktats. Kollar igenom dem varje vecka precis som med de stjärnmarkerade tweetsen. Ett perfekt komplement till att-göra-mappar i e-posten, to-do lists eller favoriter på twitter.

nybild2

 

Så på vägen hem efter en weekendresa utomlands visar bilden ovan vad jag valde att läsa under resan hem. Ett par mail före avresan och sedan inspireration av ett gäng tidningar. Så kan också kunskapssuget och nyfikenheten stillas i en digital samtid.

Det är så sant som det är sagt. Det är inte antingen eller. Det är både och. Självklart gäller det inte bara analoga vs digitala möten. Utan även för mediekonsumtionen.

Vad jag fastnade för? Kanske kommer i en bloggpost snart : )

/Brit Stakston

 

Det här är inlägg 12 av 100 i bloggutmaningen #blogg100, här kan du läsa vilka andra som deltar. 

*Visst det här inlägget hade nog inte skrivits utan denna utmaning. Men hoppas det kan vara läsvärt ändå. Det är väl nästan ett scoop tanken på att jag sparar pappersklipp ; )

Till toppen