Twitter och Robinson

TV4 vill att vi diskuterar Robinson på Twitter i kanalen #robinson. Undrar om det är första gången i svensk tv-produktion som man vill inkludera mikrobloggsdiskussioner på detta vis?

Ja hur som helst några av oss upptäckte ju hur kul det var att hänga på tittarinitierade #melfest på Twitter eller diskussioner på Bloggy under Melodifestivalen. Oavsett om Robinsonkanalen på Twitter ursprungligen var tittarinitierat eller om TV4 var snabba nog att starta hashtagen Robinson så är det jätteroligt att läsa TV4-uppmaningen om att:

”Twittra om Robinson 2009. Är du hipp och modern? Upp till bevis! Haka på Twittertrenden och livechatta om Robinson 2009”

Sedan följer en bra beskrivning av vad Twitter är och hur man gör. Fantastiskt och ett klockrent bevis för att sociala medier nu nått en brytpunkt och verkligen tågar in i folkhemmet som jag skrev om igår.

TV4 förklarar tanken bakom twittrandet också. De berättar på instuktionssidan att de inser att programkonceptet är gammalt men menar att t.ex. deras sätt att använda twitter visar hur de utvecklar sig med tiden . Det ser nästan ut som om Robinson-mikrobloggandet är en teknisk ”add on” de själva skapat för detta program vilket är lite charmigt i sig.

Så fort vi vant oss vid den nya, heta metoden för webbkommunikation kommer något nytt och tar vid. Friendster, Myspace, bloggar, Facebook – och nu den senaste uppstickaren Twitter. Känner du att du har missat båten? Lugn, bara lugn, fenomenet är än så länge bara en blöjbebis.

Något som däremot är en luttrad veteran är tv-programmet Robinson, som nu börjar gå i rutan igen – bättre och hårdare än någonsin. Naturligtvis hänger Robinson 2009 med i den tekniska utvecklingen, vilket innebär att du kommer att kunna twittra om programmet. Vem tycker du ska åka ut? Vem förstör för gruppen? Vilka skandaler upprör dig? Twittra med dig av dina åsikter och se dina tweets komma upp live på Robinsonsajten.

Beroende på längden så kommer två till tre tweets att synas samtidigt. Gamla tweets kommer du att kunna hitta via en länk, så du hela tiden är uppdaterad på Robinsontwittrande.

Vi får väl se om det är på Twitter som diskussionen kommer att flöda eller om det blir på Bloggy, Jaiku eller någonstans bland mikrobloggar överhuvudtaget…diskussionen var hur som helst inte så intensiv i premiärprogrammet.

Men mitt inlägg här handlar om företeelsen i sig. Det är definitivt ytterligare ett bevis på att vi närmar oss konsensus om att dialogformer på nätet är den rätta vägen att gå. Sociala mediers logik som bygger på dialog, närvaro och autencitet tilltalar alla i de analoga såväl som de digitala aspekterna av ens liv.

Brit Stakston

Till toppen