Också har valrörelsen startat

Regeringen Persson träffades på Harpsund igår, det är något som ingen kan ha missat. Alla medier berättar om Nuders utspel som ska ge mer pengar i plånboken för barnfamiljer och minska arbetslösheten. Därmed har startskottet för valrörelsen gått.

Jag tror att Alliansen har varit lite för självsäkra och toppade laget lite för tidigt. Alla som tror att Alliansen går en promenadseger till mötes underskattar socialdemokraterna. De, socialdemokraterna, är experter på att vinna val och inget parti är bättre på att slå i underläge. När man riskerar att tappa regeringsmakten sluter partiet leden – oenigheten är lagd åt sidan, medlemmarna mobiliseras och stridsmoralen höjs. Valmaskinen Socialdemokraterna ångar på utan driftstörningar.

En god ekonomi är en sittande regerings bästa vän och som konjunkturen ser ut kommer den säkert att vara regeringens viktigaste kort. Samtidigt de kommer alldeles säkert att hänvisa till att då de borgerliga partierna haft regeringsmakten har ekonomi i landet varit problematisk.

Men jag tror samtidigt att det finns en risk att regeringen underskattar väljarna. Mer pengar i plånboken inför valet uppfattas som valfläsk, ett sätt att köpa röster. Och väljare vill inte bli köpta. Värt är dock att notera att man nu betalar ut ett förskott, ger pengar innan valet. Är det möjligen så att regeringen är medvetna om att det gått inflation i vallöften?

Alliansen har inte heller lyckats ta tillvara det momentum som skapades efter mötet hemma hos Maud i Högfors. Men snart är det dags för ett möte hemma hos Hägglund och det kanske kan täppa till de sprickor som blivit synliga inför Folkpartiets kommande landsmöte.

Man ska nog varken räkna ut Alliansen eller Socialdemokraterna. Valet kommer att bli tuffare och jämnare än tidigare valrörelser.

BjM

PS
Gårdagens Aktuellt var intressant att studera ur ett könsperspektiv. Samtliga personer i studion var män. En reporter var kvinna. En överväldigande majoritet av de personer som intervjuade, kommenterade eller intervjuades var män – könsfördelningen var väl 80 – 20. Trist, trodde SVT kunde bättre.
DS

Till toppen