Och så tog valrörelsen slut

Folkpartiets partisekreterare avgick för en stund sedan. Pressekreteraren är delgiven brottsmisstanke. Idag domineras valdebatten av Skandalen. Bortblåst är den sakpolitiska debatten. Säg den partiledare som lyckas med att föra ut en ny fråga eller starta en ny debatt. Den sakpolitiska debatten har tagit time-out. Frågan är när valrörelsen återgår till det normala.

Vilka konsekvenser kommer skandalen att få?

Lars Leijonborgs SVT-utfrågning senare i veckan kommer domineras av dataintrånget. Vad visste partiledaren? Vad har kunskapen om s kommande utspel fått för konsekvenser? Folkpartiet kommer att få svårt att föra ut några sakpolitiska frågor. Risken är att Folkpartiet tvingas till en time-out i valrörelsens slutskeende. Kanske söker folkpartiets presumtiva väljare alternativ.

Sakpolitiken kommer att lysa med sin fortsatta frånvaro under den närmaste dagarna. Först när alla kort är på borden kommer debatten ebba ut. Det är ju i och för sig lätt att vara efterklok men varför inte Folkpartiet lade alla kort på bordet redan i måndags?

Förtroendet för politiker och politiken riskerar urholkas ytterligare. Risken är att många väljare som är trötta på skandaler söker sig till alternativ utanför riksdagen. Sverigedemokraterna har i de senaste opinionsiffrorna fått ett ökat stöd. De knackar på riksdagens dörr är det här nyckeln till riksdagen för dem. Dessutom kanske blir många av dem som är politiskt aktiva tröttnar och tappar sugen.

BjM

Till toppen