Och marken skakade, igen.

I natt lämnade statssekreterare Schenström in sin avskedsansökan efter några dagars eskalerande mediekris. Förhoppningen var säkert att sätta punkt och ge regeringen arbetsron åter. Uppmärksamheten kring Schenströmaffären fortsätter under några dagar till det kan vi vara säkra på. Så det dröjer innan regeringen åter får lugn.

Av Schenströmaffären drar jag följande slutsatser:

  1. Statsminister Reinfeldt behöver en djävulens advokat vid sin sida. Någon som hjälper honom att identifiera vilka mediekriser och faror som kan uppstå. Någon som ställer de värsta frågorna och vänder på alla stenar. 
  2. Statsminister Reinfeldt behöver gå en kurs i elementär krishantering. Så han får förståelse för hur man kan undvika att en potentiell kris eskalerar och blir en kris. 
  3. Statsminister Reinfeldt behöver medietränas på situationer där han är hårt ansatt och pressad. Återigen har regeringen hamnat på defensiven.

Om regeringen ska lyckas vända opinionen och ha någon som helst möjlighet att vinna valet 2010 så måste de ändra mediestrategi och förhållningssätt.

Jag tror inte att statsministern är stolt över de senaste dagarna. Marken skakar. Han har blivit av med en av hans lojalaste medarbetare.

Björn

Till toppen