När avgår Laila?

Att Phuket är ett av de största turistmålen för svenska charterturister hade tydligen gått utrikesministern förbi. Och sådant kan väl hända. Vem begär att en utrikesminister ska ha koll på hela jordgloben. Svensk utrikespolitik fokuserar ju på Bryssel, Washington, Hanoi, Kapstaden och Mombasa. Men att hon inte informerades av sina tjänstemän direkt om att denna vita fläck på ministerns karta tar emot tiotusentals svenskar varje år väcker frågetecken. Struntade UDs tjänstemän att informera ministern? Eller ville ministern inte bli informerad?

Det var säkert en väl övervägd mediestrategi att skylla på sina bristande kunskaper i geografi. Men jag tror inte att de socialdemokratiska mediestrategerna insåg hur illa läget för utrikesministern är. Bristande nulägesanalys och brist på ett utifrånperspektiv är ofta de viktigaste skälen till varför en mediestrategi inte fungerar.

Idag är få, mycket få lojala med henne, att Lailas stöd har raserats är ingen överdrift. Och nu verkar det som om endast statsministern och övriga ministrar stödjer utrikesministern. När Aftonbladets megainflytelserika Lena Melin kritiserar ministern är det ett tydligt bevis på att ministern har gått från att vara en tillgång för regeringen till att bli en belastning. Nu återstår frågan ”När avgår Laila?”. Svaret är givet: snart.

BjM

Till toppen