#melfest med livetwitter via text-tv är historiskt och dumt

I skrivande stund är det premiär för årets melodifestival. En nyhet som just påannonserades av Måns Zelmerlöw är att Ebba von Sydow och Annika Lantz livetwittrar, håll i er…via text-tv.

Det här tv-historia. Men det är också historiskt för att det är en så oerhört klumpig integrering av nya medieformer. Twitter via text-tv. Men oj hur tänkte man då?

Tweetsen syns i  tv-rutan efter att man på text-tv slår in sidan 198. Vips dyker nu monolog-tweetsen från Ebba och Annika upp längst ner på sidan. De längre tweetsen tar upp halva bildrutan längst ner på min skärm och det som händer är ren och sker monolog förutom de eventuella referenser de gör till varandras tweets. Det tillför inget. Absolut inget. Snarare för det tankarna mer till avarter av hur back-channels har använts det senaste halvåret.

När har någon tv-kanal aktualitetsförmåga nog att hitta former för att integrera twitterflödet under sändningarna? För mig  och många andra har linjärt tv-tittande fått nya dimensioner när jag under #partiledardebatt eller #mel2010 kan interagera med andra tittare. Här kan det linjära tv-tittandet omfamna ett nytt fenomen som ger ett mervärde som faktiskt gör att vi återvänder till det klassiska gemensamma lägereldstv-tittandet. Det är kul att sitta tillsammans med andra tittare runt om i landet och prata oberoende av plats, att umgås, tycka till och diskutera runt det vi ser på tv via twitter. Och mikrobloggandet handlar inte bara om att ett fåtal personer megafånerar ut tyckanden om smink och kläder. Det handlar om interaktionen med varandra också. Det är den dimensionen som som tillför något. Plus mångfalden av människor.

SVT kan låta sig inspireras av t.ex. CNN som när Obama tillträdde integrerade  Facebook-connect i webbsändningarna. Det visar vad som kan åstadkommas under Melodifestivalen.  Och det är sannerligen något annat än att slänga in fler megafåner!

Men som sagt. Att Måns Zelmerlöw påade livetwitter i melodifestivalen är tv-historia. Det är ett första steg. Vilket är bra. Och det är definitivt ytterligare ett steg mot mainstreamanvändandet av twitter. Även om det just i Melodifestivalen ikväll i tv-rutan inte visar mediets sanna styrka. Låt oss hoppas att alla intresserade istället följde twitterflödet om Melodifestivalen på #mel2010 via till exempel search.twitter.com.

/Brit Stakston

Joakim Jardenberg tycker också till och det är jätteroligt med skärmdumpen från hur SVT ser på Twitter om Melodifestivalen…..

Expressen lyfter upp Federleys tweets.

Uppdatering:

Emanuel Karlsten tycker också att det är ett viktigt steg för mainstreamanvändandet av Twitter.

Hans G Anderssson tycker att det inte alls var #fail.

Läs gärna Ebba von Sydows svar på detta i kommentarerna här nedan.

Till toppen