Las Vegas, rökning och youtube i det amerikanska presidentvalet

Sveriges förre konsul i New York, Olle Wästberg, ger regelbundet ut ett nyhetsbrev som ger många intressanta reflektioner om allt från New York, Sverigebilden till det amerikanska presidentvalet.

I det senaste nyhetsbrevet skriver Olle Wästberg tre artiklar om det kommande presidentvalet som är värda att notera:

  • Delstaten Nevada kommer att få ett stort inflytande eftersom där genomförs det första primärvalet. ”Nevada, med Las Vegas som huvudort, är den stat i USA som vuxit snabbast de senaste tjugo åren. Nu kan staten bli avgörande för presidentvalet. I Nevada ligger förre vicepresidentkandidaten John Edwards bäst till. Nevada är fackföreningsdominerat och Edwards är fackens man. Han har dessutom sedan länge en stark organisation i delstaten.” Många favoriter har misslyckats i de första primärvalen – förra valet gick det inte så bra för förhandsfavoriterna Howard Dean och Wesley Clark.
  • En av de hetaste namnen bland demokraterna just nu är afro-amerikanen Barack Obama. Wästberg konstaterar: ”Att Barack Obama är afro-amerikan kommer inte att hindra hans kandidatur. USA klarar en svart kandidat; rasismen spelar mycket liten roll i politiken. Men Obama har en annan nackdel han är rökare. Att han erkänt att han prövat marijuana i sin ungdom betyder ingenting för hans popularitet. Värre är att han röker idag. Rökningen är på väg neråt i USA, krogar och offentliga lokaler har förbjudit rökning. Bara en knapp fjärdedel av amerikanerna röker och de som röker är dessutom i hög grad sådana som inte röstar i val och än mindre i primärval. Nu säger Obama att han försöker sluta röka. Misslyckas han kan det ses som ett tecken på svaghet.”
  • Wästberg menar också att vi kommer att uppleva det första Youtube-valet. ”You Tube är den site på nätet där vem som helst kan lägga upp små videoklipp. Folk lägger ut små snuttar på sig själva, sina barn, sina katter eller vad de spelat in på stan. Och video spelas numera in med mobiltelefon. Det innebär att varenda politiker vet att allt han eller hon säger inför en aldrig så liten grupp kan hamna på nätet. Varenda sidokommentar kan bli offentlig. Inte kommer det att göra politiken roligare.”

Olle Wästbergs nyhetsbrev i sin helhet kan man prenumerera på hans hemsida.

BjM

Till toppen