John Lennon och sociala medier hade varit stort

Idag den 9 0ktober skulle John Lennon ha fyllt 70 år. En dag att ägna en stunds tanke åt John Lennon och alla andra som fått alldeles för korta liv. En dag att hylla livet.

”I don´t believe in it (death), it is just getting out of one car into another”. John Lennon

Min son har guidat mig genom Beatles hela katalog det senaste året inklusive alla Beatlesmedlemmars solokarriärer. Det har varit en förtjusande och fascinerande upplevelse. Jag som växte upp med att höra Beatles i bakgrunden har gjort massor av nya upptäckter. Jag har lyssnat på alla album med nya öron, vi har rest till Liverpool, gått på Beatleskonserter och nördat oss igenom massor av böcker, utställningar och andra upplevelser som t.ex. Nowhere boy, filmen om John Lennons första år som musiker. Nya och gamla bitar ur ett rikt musikliv. 70 års-födelsedagen och 30 år sedan han mördades har lett till massor av uppmärksamhet, nya utställningar, minneskonserter och remastrade album.

Jag har lusläst och uppdaterat mig om allt gällande John och Yokos fredsaktivism och där mer än en gång slagits av vad de hade kunnat åstadkomma med hjälp av sociala medier. Hur väl de nya kommunikationsverktygen passat i deras transparens, lust att föra dialog med fans och andra engagerad. En stark vilja att skapa engagemang och det blir uppenbart att sociala medier hade betytt massor.

Det finns en samtidstypisk scen i filmen Imagine när John och Yoko försöker få uppmärksamhet för sina ideer och förklarar vad de vill åstadkomma med ”War is over” hos journalisten Gloria Emerson, New York Times känd för sina Vietnamreportage. Han avfärdas bryskt för att ägna sig åt ytligt kändisengagemang i politik av Gloria Emerson som skäller ut honom med att säga det är ett billigt PR-trick från honom och Yoko och att de inte har en aning om vad ”riktigt” fredsarbete innebär. Den stunden hos Gloria Emerson ger en bild av vad de egna publiceringsverktygen hade betytt även för John Lennon.

I relation till händelsen med Gloria Emerson är det intressant att läsa Yoko Onos svar på en fråga från RMG_Design på twitter om vad hon tror om de ständigt växande sociala mediernas roll i att skapa ”worldpeace and harmony”. Yoko svarar:

”World Peace and Harmony can only be brought by people. Media will follow. Right now, the media is into control. But they see that it´s not working…the mag pages are getting thinner and thinner. The rating of TV news is not so hot anymore. That means people are wiser and stronger than what the media thought.”

”Media will follow” ja det vet vi ju och sett i Sverige de senaste tre åren, det som började med en trivialisering och rädsla för utvecklingen i medievärlden är nu allt mer en del av en ständigt utvecklande journalistik som också premieras.

Yoko Ono själv distribuerar sin närvaro på nätet väl och det märks att hon gillar det. Hon har förstås ett Myspace-konto, Googleprofil, delar sin Google-kalender, har sitt ImaginePeaceTower i Second life, YouTube-kanal där hon videobloggar och ber om vår respons, Flickr-kontot som hon jobbar fantastiskt med och använder för att be oss om bilder runt olika tema. Jag  följer  både Sean och Julian Lennon på Twitter  och Yoko Ono twittrar aktivt. Varje vecka kan man också ställa frågor till henne och märka tweeten med #yokoQandA . Hon gör regelbundet en bloggpost  YokoQandA med ett urval av svar på de frågor som ställts. Kändisvariant av dialog på Twitter men fungerar bra när man gör som hon gör och svaren är en skatt för en Lennonnörd. John Lennon har en officiella sida på Facebook och YouTube där vi t.ex. hittar Ringo Starrs grattishälsning till John, där vi uppmanas skicka in egna hälsningar idag.

John & Yoko finns med i mina föreläsningar som några av de symboler jag använder för det faktum att människor alltid engagerat sig och önskat nå fler i sin tro på något. Människans lust och drivkraft att dela sin kunskap och tankar. Viljan att förändra saker. Det är ju inte nätet i sig som gör oss smartare, klokare, snällare eller mer frikostiga med att dela kunskaper. Däremot förstärker, effektiviserar och underlättar nätet oberoende av tid och plats på en mängd sätt för engagemang, spridning och vidareutveckling. Vi har utvecklat verktyg som ska underlätta allt detta. Och John & Yoko är ett lysande exempel på människor vars engagemang, visioner och delande av sina liv som både livsstil, konstprojekt och förändringsprocess vars verksamhet kittlar tanken att föreställa sig detta i dagens medieklimat. Den extrema formen av transparens som de valde under delar av sina liv visar också hur väl vår tidsanda passat dem. John & Yoko fungerar som introduktion till det som händer nu vad gäller engagemang eller vad vi kan kalla Folkrörelse 2.0. för att visa att nätet – det utvecklas utifrån våra egna behov.

Idag kommer John Lennons minnas över hela världen. Yoko Ono tillsammans med Sean Lennon och Plastic Ono Band finns på Island för att tända en minnesljusstråle ImaginePeaceTower. som kommer lysa fram tills den 8 december på John Lennons dödsdag. Yoko vill  få 1 miljon tweets inom ramen för sitt ”Imagine Peace Tower”-projekt som startade 2007. Var med och twittra en hälsning här. Eller tävla med en protestlåt i John Lennons anda före den 29 oktober.

Google hyllar Lennon med sin Yoodle Doodle-film.

Några av mina egna favoritlåtar med John Lennon, här finns också en guide över hans solokarriär:

Instant Kharma – en dos av glädje och …. gör något då för 17.

OhYoko – galet fånig låt som alltid lyfter mig, tänk att få vara så älskad att ens partner skriver denna absolut superlarviga jättevackra hyllningen. Dessutom underbar scen i Imagine när John och Phil Spector spelar in den här och John går loss på detaljer.

God -åhh jag är ju en sån som nördar in mig på vissa delar i bland annat låtar, jag kan spela om och om igen när John kommer till delen: ”I don’t believe in Beatles, I just believe in me, Yoko and me” (3:03) och det avslutande: ” I was dreamweaver, But now I’m reborn, I was the walrus, But now I’m John, And so dear friends, You just have to carry on, The dream is over (3:45)

Mother – ”Mother you had me, but I never had you”…galet sorgligt och galet naket.

Grow old with me -”Grow old along with me, Whatever fate decrees, We will see it through, For our love is true, God bless our love”

In my life – att åka genom regniga gator i Liverpool med den här Beatles-låten i hörlurarna är en stor upplevelse.

Avslutar med Yoko Onos fredshälsning där den som vill kan skicka in videoreplies.

Think Peace.
Act Peace.
Imagine Peace.

Här är Yokos hälsning från Island som kom nyss, se den 15 minuter långa videon:

My Dear Friends,

70 years ago today, October 9th 1940, John Lennon was born in Liverpool, England. He had a very painful childhood in which he hardly saw his mother or his father. But, later, he managed to turn his pain around to give the world many beautiful songs and important messages which changed our heads and the way of our lives. And I now see you are all celebrating his birthday today, to thank him for giving us so much in his short and intense life on this planet. I know John was not expecting so much love to still come from you. But he would have been very happy to know it. Thank you, thank you, thank you. May all of us heal ourselves and learn to love each other in peace.

I love you!

Yoko Ono Lennon
9th October 2010
Reykjavik, Iceland

/Brit Stakston

Uppdatering: intervju med John Lennon om sin 70-årsdag idag i Sydsvenskan. Underlag för stora diskussioner här hemma, vad tror du om hans liv idag om han fått uppleva denna dag?

Till toppen