Gringo – en vinnare


Ikväll delades Stora Journalistpriset ut och vinnare i kategorin Årets förnyare blev Zanyar Adami och Gringo. Motiveringen lyder: För att han med värme och humor öppnar en arena för det unga och multikulturella Sverige, förvandlar förorten till centrum och bidrar till att journalistiken berikas både språkligt och ämnesmässigt.

Jag tycker i och för sig att Pontus Schultzs Att:ention eller Linda Skugges bloggar hade varit värdiga vinnare, men lite extra kul tycker jag att det är att priset gick till Gringo. I en tid då mediebilden av förorten antingen är himmel (en bild som gärna sätts av innerstadsbor) eller helvete (oftast förekommande), så lyckas Gringo skriva om vad som verkligen händer i landets förorter. Kanske just beroende på att de, till skillnad från många andra tyckare, har personlig erfarenhet av hooden.

Alla vill läsa saker man känner igen sig i och få är de tidningar som lyckats – alternativt brytt sig om – att hitta sätt att nå och inkludera alla svenskar, även förortsbor. Lite märkligt eftersom man då per automatik samtidigt väljer bort en massa potentiella annonsörer. Enligt Gringo själva är tidningen idag, bara ett år efter grundandet, den största kanalen ut till så kallade invandrare, en femtedel av befolkningen med en köpkraft på 185 miljarder kronor.

FrF

Till toppen