”Godcasting” receptet för Svenska Kyrkan och nästa års ord?


Fick tips från den flitigt lästa FutureWire om utvecklingen kring podcasting med religiöst innehåll – ”godcasting”. Det visar sig att 20 procent av allt innehåll inom podcasting är just religiöst. Podcastingtekniken har visat sig vara ett nytt sätt för religiösa samfund världen över att nå ut med sina gudstjänster och budskap i en värld där lyssnarna inte har tid att anpassa sig efter fasta tider på samma sätt som tidigare.

Dessutom ger podcastingen helt nya möjligheter att producera det religiösa materialet på ett modernare sätt. Till exempel kan man tänka sig på sikt att man väljer ut populära kända profiler som får läsa upp materialet, använder sig av musik och ljudeffekter som tilltalar den moderna människan osv.

Jag kan villigt erkänna att jag inte har lyssnad på någon religiös podcast/godcast än så länge och troligtvis har utformningen av dessa inte kommit riktigt så långt när det gäller produktionen som jag nämnde ovan, men jag ser ingen anledning till att man i framtiden inte kan göra även dessa program mer underhållande och säljande än traditionella religiösa gudtjänster och annat. Om man kan göra dessa till en upplevelse som kan konkurrera med kommersiella ljudböcker och tror jag att vi kan på sikt se ett ökat intresse för dessa samfund, frågan är dock om dessa personer kommer att besöka kyrkor och moskéer rent fysiskt eller bara via sina dator- eller iPodhörlurar. Det återstår att se.

ToN

Till toppen