Ett maktskifte på gång?

Skivindustrin har varit i gungning länge. Illegal nedladdning och ett nytt medielandskap förändrar förutsättningarna i grunden. En trög och gammalmodig bransch kämpar på och hoppas säkert att allt kunde vara som förut. Men om man inte slänger hela generationer i fängelse, kastar nyckeln och stänger av Internet behöver man nog tänka om. Krampaktiga försök som trötta skivreor är antagligen inte vägen att gå.

Sedan i höstas är det tydligt att fler aktörer vill vara med och leka. När Madonna skrev kontrakt med Live Nation, världens största bokningsbolag, kliade säkert flera skivbolagschefer sig i huvudet. De svenska bokningsbolagen EMA Telstar (som äga av Live Nation) och Luger visade tidigare veckan även de musklerna, då man offentliggjorde att festivalen Where The Action Is anordnas samtidigt som Hultsfred. Överlag tycker jag att bokningsbolaget som en aktiv och mer synlig aktör blir allt vanligare. Är det så att dessa bolag är de nya härskarna på musikmarknaden?

Ska musiker i fortsättningen bygga sin inkomst på den direkta upplevelsen som en konsert innebär och dela med sig av den inspelade musiken mer eller mindre gratis? Kommer det krävas att man blir en handelsresande i musik? Det går ju naturligtvis att diskutera om man inte redan är det, men den huvudsakliga källan till inkomst har i alla fall varit skivförsäljning. Den tekniska utvecklingen går ju inte skivbolagets väg och ett maktskifte kan gott diskuteras.

/Magnus

Till toppen