Digital stress – hur ser din digitala arbetsmiljö ut?

Anna loverus

En av dagens viktigaste diskussioner blev en session där Anna Lovérus bjöd på egna reflektioner  över att blir utbränd av digital stress. Med sin egen berättelse som utgångspunkt fick vi följa resan mot att hjärnan bara slutade att funka. Hon har sedan hon var 9 år levt på nätet och till slut på nya jobbet hos Matter i Göteborg kände hon att det tog slut i höstas. Varje mail, varje tweet, varje notifikation dvs varje ”röd plupp” i den smarta telefonen dödade till slut hennes hjärna. Hon slutade kunna tänka ordentligt eller avsluta meningar. Allt blev ett virrvar.

På plats fanns även hennes chef Mathias Eriksson från Matter och samtalet under sessionen bestod till huvuddelen av Annas egen berättelse om hur det var och vad som ledde fram till stressen men också om hur Mathias som chef och hur de på Matter hanterade det. Numer lägger de 20 procent av en tjänst för att hantera den digitala arbetsmiljön och såg över sina egna kanaler och påverkan det har på varje medarbetare i form av ständig närvaro.

Det har bubblat det senaste året om många liknande vittnesmål och det är i vår disruptiva tillgängliga värld oerhört enkelt för många arbetsplatser att anställa unga och låta dem arbeta gränslöst och högpresterande. Dygnet runt. Alltid tillgängliga. Jag har tidigare skrivit om transparensens pris just för att allt fler unga blir utbrända. Och jag minns min förtvivlan när jag fick en Iphone – över att alla mina strategier för att hålla koll på flödet försvann. För att de ”röda plupparna” var konstanta.

Det blir ett stort ansvar för var och en av oss som är i arbetsledande befattning att hantera detta. Vi som dessutom verkar i en bransch där vi lever på att veta saker först. Klart det här är utmanande men igen kommer vi tillbaks till gamla kunskaper. Om hur människor fungerar och hur t.ex. arbetsprocesser ser ut. Som Anna sa ”jag behövde lära mig förstå hur det var att använda de här verktygen i jobbet”. Så för alla arbetsgivare är den här sessionen en påminnelse om att ha en strategi för din arbetsmiljö som inkluderar det digitala.

Under sessionen kom det många kloka inspel från deltagarna och Annas egna fyra bästa råd var:

  1. Våga stäng av, det är inte farligt att inte svara i mail, telefon eller på tweets.
  2. Gör telefonen tyst, inga pushnotiser, inga ljud
  3. Arbeta bara via plattformen i browsern inte via appar i telefonen
  4. Skilj på jobb och privat kommunikation i de olika plattformarna

Dessutom påpekade hon att vi inte ska låta livet bestå av bara jobb och resonerade om hur sjukt det är att inte göra något annat än att arbeta.

Under Annas session frågade jag via twitter om strategier för att hantera digital stress så här kommer några tips från mitt twitterflöde om att hantera digital stress:

Helena Roth: ”Genom att inte tänka mig stressad (ordval, vanor osv) så lyckas jag oxå hålla mig från det. Måste inte veta allt! & att inte veta allt är nytt för mig! En insikt som definitivt ger mig andrum & håller mig från digital stress.

Ann-Marie Körling: ”En viktig fråga. Jag kan känna att jag alltid är lite not-up-to-date trots att jag är aktiv dagligen. Det är up-to-minut! Och den stressen har jag upptäckt nu. Inte tidigare. Vet inte vad den står för. Den snabba utvecklingen, delade tankar..”

Catti Millmarker: ”Undviker digital stress genom att försöka få flöde, intryck och tankar att bara flyta förbi emellanåt. #måsteinteengageramigiallt

Jonas Bodenäs: ”Genom att våga avgränsa mig. Inte begränsa mig. Våga sätta gränser. Våga välja bort saker. Våga missa ibland. Ha en smarttelefon som är mindre smart men ändå tillräckligt. Ha få appar i mobilen. Sparar faktiskt batteri & stress.”

Karin S-Y: ”Tar viktig längre paus då och då så hjärnan får vila. Andrum.”

Själv tipsade jag också om Susan Cains bok, Quiet om vårt behov av tystnad i en värld som aldrig slutar att prata. Behovet av att ge sig tid att reflektera.

Och jag fick tänka ett par varv till igen över hur min egen fritid och arbetssituation ser ut efter sessionen. Själv sitter jag och skriver t.ex. det här nu istället för att bara sitta ocn njuta av miljön och människorna här på ön mellan sessioner och middag. För jag tycker jag borde jobba genom att skriva det här….så igenkänningen är förstås stor även för  mig själv…men jag tror vi är på väg mot brytpunkter. Den här diskussionen är ett sådant tecken och vi börjar bli bättre på att vara förebilder själva. Genom att stänga av, lägga undan telefonen och bara vara. För att inte ägna sommaren åt hösten. Utan istället låta solen värma dig och ta hösten när den kommer som jag skrev i början av året i en krönika om att våga koppla ur.

Så nu beger jag mig ut till människorna, korna och fåren bland Tjärös klippor och grästuvor.

Och Anna, stort, stort tack för att du delade med dig av dina erfarenheter! Och vad cool att du ska bli arkitekt!

Christian Dahlqvist filmade sessionen.

/Brit

Till toppen