2.0 kan ge de politiska partierna en ny era

Idag har Expressen en ledare om Politik 2.0 som ger en bild av hur konversationen på Internet utmanar det traditionella partiväsendet.  Johannes Forssberg skriver:

Vi är inte intresserade färdiga produkter eller budskap, utan vill vara med och anpassa dem efter våra önskemål. Medan internet handlar om attsläppa produkter och budskap fria är politikens första budord att ”kontrollera budskapet” så hårt som möjligt.” Och fortsätter ”På nätet finns en enorm samlad kompetens och digital framgång handlar om att tillgodogöra sig den. För att göra det måse man öppna upp och släppa kontrollen. Det har de mest famgångsrika internetföretagen gjort. Partierna behöver, för sin överlevnad, göra detsamma.” 

Han ger partierna några tips – transparens – deltagande – jämlikhet.

Johannes iakttagelser är skarpa och precisa.

När jag var tolv år gick jag med i Centerpartiets Ungdomsförbund. Jag brann för kärnkraftsmotståndet och var tveksam till kollektiva lösningar. Ett politiskt engagemang som fyllde mitt liv framtill att jag blev trettitvå. Jag är fortfarande politiskt intresserad och engagerad men formerna för politiken känns allt mer förlegade. Och framförallt i ljuset av framväxten av den sociala webben.

Därför blev jag överraskad och extremt nyfiken när jag hörde en radioreklam med Mona Sahlin när hon uppmanade folk att bli socialdemokratisk supporter. – Wow, de har knäckt det. Insett att medlemskap i ett politisk parti inte attraherar utan hittat någon ny form att knyta till sig sympatisörer, tänkte jag. Några dagar senare gick jag in på socialdemokraternas hemsida och till min besvikelse så var supporter samma sak som ett traditionellt medlemskap.

Den sociala webben skapar enorma möjligheter för de politiska partierna. De har möjlighet att delta i den konversation som pågår. Men den stora utmaningen är att partierna inte är rustade för att föra en dialog med medborgarna. För att bli inbjuden till ett samtal krävs medlemskap och förståelse för partiernas rutiner och hierarkier. Initiativ som Centerpartiets Framtidsdialogen är steg i rätt riktning. (Ja, jag vet att jag är bias med tanke på min politiska hemvist.)De politiska partierna bör bjuda in till samtal, istället för att erbjuda färdiga facit så bör man lyssna och låta intresserade vara med och formulera budskapen.

De politiska partierna riskerar att bli omsprunga av andra rörelser. Många människor är engagerade och bryr om sin vardag och livssituation. Om ett parti agerar snabbt så kan man kanalisera detta engagemang. Annars finns det en risk att det är andra rörelser, framförallt enfrågerörelser, som kommer kanalisera medborgarnas engagemang. Och de politiska partierna blir allt mer ett historiskt fenomen.

Och som vi skrev om häromdagen de svenska politiska partierna borde låta sig inspireras av de demokratiska presidentkandidaternas kampanjande på den sociala webben.  Jag säger det igen.

 Björn Mellstrand

Till toppen