Den sista lägerelden

pexels-photo

På måndag är allt som vanligt igen. Det är då året börjar på allvar för många. Jobbvåren inleds efter lediga helger lagom till snön gjorde entré. Jag har jobbat under mellandagarna och det har funnits tid för reflektion. Inte minst för att nästan alla andra varit lediga. Då tempot varit lugnare har jag funderat över saker som man inte riktigt hinner tänka på annars.

En sak är lägereldar i vår uppkopplade tid. Alltså händelser många samlas kring. Och att jag fascineras över hur starkt vissa fortfarande lyser. Den genomsnittliga svensken har inte så många traditioner och vi samlas inte kring så mycket längre. Men det finns några få tillfällen då Sverige stannar upp. Det blir tyst och våra ansikten riktas mot samma håll.

Klockan 15.00 den 24 december är ett exempel på det. Sannolikheten är att du liksom jag var en av de 3,7 miljoner (!) som bänkade sig framför Tv:n för att se Kalle Anka på julafton. Det är en smått surrealistisk siffra för ett program som visats varje jul sedan 1960. Inte minst då innehållet knappt förändrats.

Idag är det ganska få program (även livesända sport/musiksändningar) som kan matcha det. Men Kalles julfirande fortsätter att toppa listorna över de mest sedda programmen. Under de senaste trettio åren har de aldrig gått under 3,2 miljoner tittare. Imponerande.

Det är intressant att vi klamrar oss fast vid programmet i vår digitala tid då allt ska vara tillgängligt överallt och hela tiden. Kan det vara så att Kalle Anka på julafton är vår sista gemensamma lägereld? Ett tillfälle då vi samlas gemensamt för att högtidligt dela något? Jag vet att julen för många är traditionstyngd och att många jular följer samma schema. Julgröten vid en bestämd tid. Kalle på en annan. Paketöppning på en tredje. Vi vill att det ska vara på ett visst sätt och kanske ska det få vara vår sista lägereld. Och det ger oss något att prata om. En sista utpost där vi på en bestämd tid bänkar oss för att återigen se Benjamin Syrsa hälsa god jul.

Välkommen tillbaka på jobbet. Nu väntar ett händelserikt 2017. Jag tänkte göra det till ett bra år.

/// T

(PS: Du vet väl att du kan uppleva Kalle och hans vänner när du vill? På YouTube finns självklart en rad listor för hen som vill stilla sin Kallehunger idag, till påsk eller midsommar)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för våra senaste nyheter, spaningar och tips.

Till toppen