Vad har chipspåsarnas storlek med politik att göra?

Ett kommunalråd i min sommarkommun Nynäshamn har fått stor medial uppmärksamhet kring önskemålet att livsmedelsbutikerna i kommunen ska sluta sälja stora chipspåsar.

OK, det är ett behjärtansvärt uttalande. Kommunalrådet vill minska problemet med överviktiga, framförallt barn, i kommunen. Men är det rätt sätt att sluta sälja en viss förpackningsstorlek. Varför inte i så fall passa på att förbjuda 1,5 liters läsk samtidigt? Eller stora förpackningar grädde? Halvkilos smör är onödigt – förbjud! Eller stora förpackningar av färdiglagad mat? 200 gr chokladkakor är för stora – stoppa försäljningen! Varför inte förbjuda röd mjölk, den är ju fetare än mellanmjölk och lättmjölk? OK, nu har inte Nynäshamn något McDonalds men om de fanns där borde man förbjuda BigTasty? Ska man inte passa på att förbjuda försäljningen av vin och sprit i 70 cl flaskor?

Om jag var kommunalråd i Nynäshamn skulle (förutom att bygga om hela hamnområdet) jag satsa på skolmaten. Lära skolbarnen god och allsidig kost. Jag skulle satsa på traditionell folkbildning. Förbud löser sällan problemen. Och framförallt inte när det bara tar 20 minuter till Ica Maxi i Haninge och där det säljs stora chipspåsar i stora lass.

Kommer att tänka ett besök Sausalito. Det mysiga Californiska samhället hade i slutet av 90-talet utropade sig till världens första kolesterolfria zon.

Andra bloggar om: , och .

BjM

Till toppen