Hewal Företagsrådigavarna och kritiken: briljant exempel på bloggens styrka och konsumentmakt

Via en diskussion på mikrobloggstjänsten Jaiku ges ett briljant exempel på konsumentmakt genom de sociala medierna. Se vad The Advertiser av Joacim P. Ståhl åstadkommer när han i denna bloggpost kritiserar Hewal Företagsrådgivarna.

Så här ser en sökning på Hewal ut på Google idag.

Andra träffen efter företagets egna hemsida är nu alltså denna bloggpost från The Advertiser. Varje potentiell kund kommer att läsa denna postning. Lägg dessutom till alla de kommentarer som finns under bloggpostningen där fler vittnar om exakt samma kritiserade arbetstmetod som i postningen. Dessa kommentarer får en verkligen att undra om inte detta är ett företag i klass med det så kritiserade Yreg. Särskilt när de själva väljer att gå in och skriva positiva omdömen från sitt eget IP-nummer….men snälla någon….

Detta är förstås katastrof för företaget och dess varumärke. De väljer nu enligt The Advertiser att dessutom hota honom med en stämning.  Inte det mest strategiskt kloka att göra. Verkligen inte. Dels för att det snarare handlar om att se över vad kritiken står för dels för att det kommer få helt motsatt effekt. Ljuset kommer riktas än mer mot det som kritiseras. 

Vad visar det här? Jo en hel del om konsumentmakt idag där vi alla har en megafon och kommer att använda den, vikten att som företag ha kännedom om grundläggande regler för kommenterande, vikten av det viktigaste för alla företag god kundhantering och bra affärsmetoder (!) och förstås bloggens enorma styrka. Det finns fördelar med välindexerade inlägg, tydliga rubriker och ett sådant litet språk som svenskan är. Visar också varför varje företag bör ha en blogg. Känns det som ett stort steg att ta för att den ”spretiga bloggosfären” känns skrämmande så är förstås en företagsbloggkurs ett bra tips  😉

Hotet om stämning kan du strunta i Joacim P. Ståhl. Känns säkert olustigt men ditt inlägg är ju till och med nyanserat och visar en enda sak – ditt personliga vittnesmål, din egna upplevelse av hur du blivit bemött som kund. Du har valt att uttrycka den i en bloggpostning. Resten är  upp till var och en…vill man anlita Hewal Företagsrådgivarna ger du en viktig pusselbit inför ett sådant beslut.

/Brit Stakston

UPPDATERING: Lysande sammanställning av Nikke i postningen Att försvara sina sökresultat – med en fullständig genomgång av vad som hände efter diskussionen på Jaiku som ledde till en hel del fler blogginlägg än ovanstående.

Till toppen