Boxer ökar

Idag presenterade Boxer siffror på antalet abonnenter som har den marksända digital-tvn. Under senaste året har det tillkommit 55 000 abonnenter. Efter en ganska trög start verkar digital-tvn ta fart och ännu snabbare utveckling kommer vi att se under det kommande året då nedsläckningen av det analoga nätet sätter igång. På Gotland och i Motala/Linköping och Gävle släcks det analoga nätet redan i höst.

Effekten introduktionen av digital-tv kommer att bli intressant att följa. Framförallt kommer det att bli spännande att se hur medievanorna förändras. Från att ha 3 kanaler kommer många abonnenter att få tillgång till ett tiotal kanaler vilket borde påverka tv-tittandet.

Trots att det finns ett antal svenska kanaler i det digitala utbudet är det fortfarande en majoritet av pan-europeiska kanaler som når oss via digitalboxarna. Dock har vi under de senaste månaderna sett en utveckling av mer och mer svenska kanaler. MTV ersätter sin nordiska sändning med en svensk kanal. SBS har introducerat The Voice TV (som i och för sig inte sänds via Boxer). TV4 har startat sändningarna i sin nya kanal TV400. Gemensamt med dessa tre kanaler är att det har en relativt ung målgrupp och har relativt låg andel egen producerade program. Men med större tittarandel kommer vi säkert att se fler svenska program. Dock bör man ställa sig frågan om det finns utrymme för så många kanaler inklusive ZTV som riktar sig mot ungdomar.

BjM

Till toppen