Så har mediemästaren talat

Göran Persson är en mästare i att hantera media. Efter att sett statsministerns presskonferens där regeringsombildningen presenterades kan man konstatera att han är skicklig.

Alla vet att det är en regeringsombildning på gång. Men ingen vet när. Han slår till när tillfället är rätt. Denna gång väljer statsministern att presentera regeringsombildningen samma dag som den borgerliga oppositionen presenterar sin ”skuggregering”. Från att varit ”toppnyhet” så blir skuggregeringen nu andra eller tredje nyhet. På frågan om varför han lade regeringsombildningen samma dag svarar han att han inte visste om att de skulle presentera den. På så sätt kan han förringa oppositionen och osynliggöra den.

Statsministern talar också om att oppositionen är splittrad trots att det verkar som de borgerliga partierna är mer eniga än någonsin. Vilket är ett sätt för Göran Persson att sätta bilden av oppositionen.

Han har en förmåga att överraska. Varje regeringsombildning innehåller ett inslag av överraskning. Oftast kommer de nya ministrarna som en nyhet för samtliga. Förra gången överraskade han med Laila Freivalds, Carin Jämtin och Barbro Holmberg. Nu förvånar han med Jens Orback, Ibrahim Baylan och Sven-Erik Östberg. Att Pagrotsky och Ringholm går men stannar kvar är också en överraskning.

På presskonferensen fick han frågan varför ministrar bytte portföljer med varandra. Han svarade att han tycker det är bra eftersom det leder till ny energi på departementen med ett snabbt parerande tillägg att det inte gällde statsministerposten.

För övrigt fick sig Svenskt Näringsliv en släng av sleven under presskonferensen. Statsministern hyllade samarbetet med Företagarna och nämnde inte Svenskt Näringsliv. Strategin verkar vara att lyfta Företagarna som näringslivets företrädare. Svenskt Näringsliv förpassas därmed från sammanträdesbordet. Intressant.

BjM

Till toppen