Blod, svett och mjuka batterier

Då var dag två avklarad på SXSW Interactive 2016. En mer än späckad dag schemamässigt och där värmen kom tillbaka vilket innebar en del svettningar när jag joggade mellan de olika programpunkterna. Nyinköpta skor gav även lite blodsutgjutelse framåt eftermiddagen. I should know better. Men vill man vara fin får man lida pin.

Ett av de bättre seminarierna jag besökte handlade om vad som händer inom soft wearable technology. Modebranschen har sedan en tid tillbaka börjat intresseras sig ordentligt för teknikens möjligheter att förbättra upplevelsen för sina konsumenter. Att just förbättra upplevelsen var något paneldeltagarna tryckte hårt på. Vi kan inte bara slänga på lite teknik i nya plagg utan att ha ett riktigt syfte för det. Tekniken ska förbättra och lösa problem åt oss.  Den frispråkiga panelen bestod av en professor i batteriteknik från Stanford, en innovationschef från The North Face Vans och Timberland, en industridesigner samt en kreatör från teknikbyrån MoonLab.

Stanfordprofessorn avfärdade tidigt i diskussionen kommersialiseringen av det som i branschen kallas för ”energy harvesting”. Kortfattat så vill sportklädmärken skapa produkter som laddar sig själva med hjälp av den energi som vår kropp skapar när vi rör oss. En fin tanke. Men enligt beräkningen som den gode professorn presenterade skulle vi typ behöva springa ett marathon för att ens kunna skicka ett enda sms. Däremot har arbetet kommit långt med att ta fram mjuka batterier vilket gör att tekniken kan vävas in i plagg och skor på ett helt nytt sätt.

Dessa nya batterier går även att tvätta och flera märken på marknaden har projekt igång kring detta. Panelen var överens om att vi med Apple, Samsung och Microsoftklockorna som nu finns på marknaden nått gränsen för vad vi är villiga att ha på oss när det kommer till hard tech wearables. Nästa steg är att göra tekniken osynlig på våra kroppar och det är där som användningen av mjuka batterier kommer in. Personligen tycker jag det var spännande att höra om hur vi även kan väva in sensorer i våra kläder. Sensorer som kan analysera data utanför våra kroppar för att hjälpa oss framåt. Ett exempel kan vara vädersensorer i skidkläderna som ger mig info om snötemperatur, vindmotstånd och liknande.

Överlag tycker jag det är bra att modevärlden börjat intressera sig för teknik. Det gör att allt kommer bli så mycket snyggare framöver. De kommer verkligen göra tekniken bärbar.

 

Till toppen