BEFRIAD ZON: Analoga och digitala krig har bara börjat

Vilken absolut galen vecka. Först FRA-omröstningen som klubbades igenom utan att vi riktigt förstod hur det gick till. Vad hände och framför allt vad händer med partipolitiken nu? Hanne Kjöller skriver briljant idag om hur sveket kan uppfattas och avslutar med de tunga orden ”Jag har sällan känt mig så politiskt nedslagen och desillusionerad.” I dagens Rapportsändning lovas guld och gröna skogar av Sahlin om vi röstar på vänstern. Cirkusen är nu mer än fullsatt.

Den här veckan har jag befunnit mig i en strid mellan en uppdragsgivares ambitioner och deras egen IT-säkerhetsavdelnings rigida syn på sociala medier. Två helt skilda världar möts, på samma företag …

Och idag när Niclas Strandh ringde gled samtalet in på det totalt skvatt galna förslaget som ligger hos Europaparlamentet om att bloggares ställning ska klargöras genom registrering och reglering. . . Läs det här och förundras. Jag är sjutton mig stum. EU-svenskan är alltid rolig, här når den nya dimensioner när det berör ett område där översättningen än mer avslöjar okunskapen om det som ska beslutas. Det är som om någon från 1800-talet transfererat sig hit och på vägen snabbläst ett lexikon med nya uttryck från 1990-talet (ja just det 90-talets IT-sväng).

”de är i en position där de väsentligt kan förorena cyberrymden. Vi har redan alldeles för mycket spam, felinformation och ont uppsåt i cyberrymden.”

Cyberrymd?! Men herregud….

Det här dokumentet kommer bli en skröna – en morgondagens antikvitet. Ett minne från en tid då de analoga värderingarna förtvivlat försökte hantera en digital omvärld.

Skicka omedelbart Europaparlamentet på en kurs om sociala medier. Det här är horribelt! Det känns som om det vore 1984 på alldeles, alldeles riktigt. I min mer positiva stunder ser jag det dock som dödsryckningarna från en svunnen analog värld. Förändringar sker och de sker just nu. Och vi ska inte glömma att vi alla har våra egna megafoner. Låt oss använda dem.
I september ska det hela klubbas igenom. I sann europaparlamentarisk anda vill man ha feedback från bloggare – så min uppmaning till er alla som bloggar blir att mailbomba Europaparlamentet med era åsikter på web-redaktor-sv@europarl.europa.eu. Ge dem lite kunskap om vad bloggosfären och sociala medier handlar om.

Läs också mer hos Henrik Alexandersson och tack igen Niclas för tipset.

Brit Stakston

Till toppen