Instagram för farligt för Facebook

Det nischade sociala bildnätverket Instagram köptes igår upp av Facebook. Mark Zuckerberg skriver ”I’m excited to share the news that we’ve agreed to acquire Instagram and that their talented team will be joining Facebook.”

Instagram har vuxit rasande snabbt med 30 miljoner användare, för någon vecka sedan kom appen för Android och på ett dygn laddades den ner 1 miljon gånger. Användare som i sig säkert bidrar till värdeökningen av Facebook.

Själv har jag älskat Instagram dels för möjligheten att lära känna vänner och andra genom deras bildspråk dels för att det är just ett mer nischat nätverk där jag inte alls följer samma personer som i alla andra sammanhang. Ett renodlat socialt bildnätverk med bilden i centrum och konversationerna med andra runt en bild har varit ljuvligt. Med hjälp av hashtaggar får det nischade mer tajta nätverket också globala inspirations- och vänmöjligheter. Genom en märkning av min bild kan jag möta andra instagrammare som har samma intresse vare sig det gäller bullterriers, folkabussar eller favoritresmål.

Vad händer nu? Facebook ligger inte lågt inför den kommande börsnoteringen skriver SvD och DN ”Nä Facebook gör en Google” skrev jag spontant igår på Twitter, dvs köper upp konkurrenter. Det troliga är att uppköpet över tid stryper utvecklingen och användartillväxten för Instagram. Precis som de tidigare köpt incheckningstjänsten Gowalla och länkdelningstjänsten Friendfeed vilket var början till slutet för båda de tjänsterna.

Igår var dock Mark Zuckerberg tydlig med att uppköpet inte ska påverka tjänsten på det sättet:

”We think the fact that Instagram is connected to other services beyond Facebook is an important part of the experience. We plan on keeping features like the ability to post to other social networks, the ability to not share your Instagrams on Facebook if you want, and the ability to have followers and follow people separately from your friends on Facebook.”

Men redan det här stycket andas på sikt kvävning av Instagram för mig:

”These and many other features are important parts of the Instagram experience and we understand that. We will try to learn from Instagram’s experience to build similar features into our other products. At the same time, we will try to help Instagram continue to grow by using Facebook’s strong engineering team and infrastructure.”

Instagrams tillväxt har för mig inte varit signaler på att den tjänsten skulle kunna vara ”the next thing” istället för Facebook. Instagram har aldrig varit ett hot på det sättet för mig som användare av Facebook. Det är två tjänster som kompletterar varandra och fyller helt olika behov. Det betydde inte heller att bildhanterandet på Facebook hotades av att den tjänsten finns och lättheten att dela bilder via sin mobil utan Instagram fanns ju som alternativ. Många valde ju också att dela sina bilder på bla Facebook och där fortsätter konversationerna runt en bild.

Jag säger precis som med Google + att ingen tjänst kommer ha alla användare. Det vi ser i Facebooks ”folkräkningsprojekt” är unikt och kommer med ett lika stort antal användare i så fall bara ersättas av just rena statliga folkräkningsprojekt så som redan sker i Sverige genom våra personnummer. Skatteverket eller SCB som adderar sociala dimensioner i sina tjänster är den enda kontext jag ser framför mig just nu för ett lika stort folkräkningsprojekt igen som skulle kunna få 4.6 miljoner svenskar att registrera sig på samma tjänst och det hör för mig mer hemma i ett överstatlig scenario som mer  liknar Hungergames eller Kina än de sociala nätverk som vi ser idag ; )

Det utesluter  inte att Facebook (eller möjligtvis över en tid ett uppköpt Facebook) kommer på ett relevant sätt vara infrastrukturen för vår logistik i vardagen hyfsat länge till. Att de köper Instagram är däremot för mig verkligen ytterligare ett tecken på att Facebook inte kommer vara för evigt, viljan att kontrollera konkurrensen från ett nischat nätverk är en osund utveckling även om det här helt tydligt hur både Facebook och Instagram tjänar på uppköpet just nu.

Jag är faktiskt lite sur. Eller egentligen mest ledsen. Vad är det för utveckling vi ser? För mig personligen blev Instagram lite mindre intressant även om jag inte tänker gå så långt som till att radera mitt konto. Men för mig är det enkelt, utvecklingen med alla ägg i en korg är inte vad jag som användare vill ha och det är säkerligen osunt i det stora hela.

 

/Brit Stakston

Uppdaterat:

Några som berör varför-frågan runt uppköpet:

Fredrik Wass har skrivit om varför Facebook köper Instagram.

Welcome to Wallstreet: The Instagram buy is all bout Facebook´s investors, Read Write  Web

Here is why Facebook bought Instagram, Gigaom

Till toppen