Bankerna spelar högt med sitt förtroendekapital

Idag sänkte riksbanken räntan med 1.75 %. En chocksänkning kan man lugnt konstatera. Ett besked om  att läget i den svenska ekonomin är mer besvärligt än vi egentligen vill kännas vid.

Men sänkningen innebär ett tuff utmaning för bankerna. De riskerar sitt förtroendekapital om de inte lika kraftfullt sänker boräntorna. Och gör de inte det riskerar dessutom att bli jagade av finansminister Anders Borg som inte vill se att bankerna talla i godisskålen (brilliant retorik för övrigt!). Jag har svårt att tänka mig en värre jägare än finansministern för en bank i nuläget.

Förtroendet för de flesta banker har fått sig en rejäl törn under de senaste månaderna. I finanskrisens epicentrum har bankväsendet funnits. Bank efter bank runt om i världen har fått söka trygghet i staternas trygga famn för att undvika konkurs. Jag misstänker att allmänhetens förtroende för storbankerna har sjunkit. Det kombinerat med medieuppmärksamheten om bonusar och höga löner har säkert bara spätt på misstänksamheten. Och med dagens räntesänkning riskerar bankerna återigen att ställas inför en rejäl utmaning. Kommer de att sänka räntan?

Jag är övertygad om att de banker som inte sänker boräntan med samma kraft som Riksbanken kommer det utlösa kraftiga reaktioner bland många av dem som sitter med lån på sina bostäder. Kanske får vi uppleva Sveriges andra stora bloggbävning?

Björn Mellstrand

Till toppen