Almedalen del 2 – Brit

Det har regnat och regnat men nu lyser solen äntligen fram. Tid för ikappläsning och lite annat jobb innan det är dags för seminarierace. Det här hade jag missat, skojar Resumé med mig? Bloggosfären nominerad till årets lobbyist?!

Resumé som under året varit delaktiga i något av de tydligaste exemplen för mig på när analoga och digitala värderingar krockar visar igen att man inte förstått dynamiken i bloggosfären fullt ut. Visst nomineringen visar viss insikt om att bloggosfären numer har någon slags påverkansmöjlighet även i traditionella mediers värld. Men att erkänna bloggosfären såpass anonymt som i en klump på detta sätt leder också till en underlig syn på vad vi faktiskt pratar om.

Enskilda individer som med teknikens hjälp gör sina åsikter och synpunkter hörda. Ett engagemang som dessutom lever kvar och växer, får en enorm räckvidd och sökbarhet över tid för det man vill kommunicera. Att utse Bloggosfären som lobbyist ger nästan en bild av något kontrollerbart, som om någon bakomliggande maktspelare styr det hela vilket säkert skulle kännas tryggare av många med mer analoga värderingar. Men hur skrämmande det än är för den ”gamla världen” så är nog den fjärde statsmakten totalt okontrollerbar 😉 massor av megafoner som ropar ut sina tyckanden, en möjlighet att kanalisera sitt intresse för olika sakfrågor bortom partipolitiska grupperingar i nya spännande nätverk.

Vem kommer att få ta emot priset on behalf of Bloggosfären kan man undra? Well trots FRA-frågan lär det väl inte hända . . . man har slängt med Bloggosfören för att visa att man har koll. Men om man verkligen vill ha koll behövs något mer.

Snabbt iväg nu på ett seminarium om hur svensken tycker om sitt jobb och arbetsplatsen arrangerat av Svenskt kvalitetsindex i samarrangemang med FSF. Mer om det senare.

Brit Stakston

Till toppen